Rajki Diána | 2017.10.25
A Szlovákia déli részén, Fűr községben működő, nemzetközileg elismert Château Rúbaň pincészet új épületének megjelenését beton, üveg és alumínium anyagok, az itt készülő minőségi fehér bor aranyló színe, valamint a Duna parti táj íves dombjai határozzák meg.

A szabálytalan sávokat képező aranyszínű PREFALZ/FALZONAL elemekben visszatükröződő természet látványa és a homlokzat üvegfelülete teszi hangsúlyossá az épület megjelenését.

A szlovákiai magyar építész, Bartal Zoltán tervei alapján készült extrémen felújított épületegyüttes korábban egyházi és katonai célokat szolgált. A tervező a PREFALZ/FALZONAL homlokzatburkolatban találta meg azt az anyagot, amely maya gold színével részben kihangsúlyozza a homlokzaton az épület exkluzivitását, részben pedig természetes csillogásával illik az épülethez és környezetéhez. Természetesen az anyagválasztáskor a PREFA alumíniumból készült burkolatainak ismert tartóssága sem volt mellékes.

Feltűnő elegancia
Bartal a borház új terveivel a 2014-ben végrehajtott felújítást folytatta. A most készült épület tetejére és homlokzatára egyaránt dupla állókorcolású PREFALZ anyagot használtak, amely a korábban megújult épületek tetején is megjelenik. A felújított pincészet arany fényben csillogó részei, illetve az üveg homlokzatában visszaverődő szőlőhegyek látványa a gyakori és az új látogatók körében egyaránt sikert aratott.

Mintha fehérbor csillogna a homlokzaton
Az építész minden homlokzati felületre nagyon pontos fektetési tervet készített. Ennek segítségével a kivitelezéskor nem okozott gondot a különböző szélességű sávok és a különböző homlokzatok csatlakozása, illetve a fugák egymásba futtatása. Összesen 6 hónapos precíz munkát igényelt az átszellőztetett és szerelt homlokzat elemeinek előkészítése: 160 mm vastag hőszigetelést helyeztek el a 22 cm-es teljes felületű zsaluzaton, 50 mm-es légréssel.

Az építész irodájának szomszédságában található bádogos műhely munkatársai az anyag könnyű feldolgozhatóságának, illetve rugalmas illeszthetőségének köszönhetően, tökéletesen „lefordították” a tervező gondolatait az anyag nyelvére.

Az arany PREFA homlokzatburkolatok egyediségét kétségkívül kihangsúlyozza a különleges épület. Kifejezetten izgalmas megjelenést biztosít az egyes sávok különböző szélessége és extrém hosszúsága. A dupla lakkozással ellátott, 0,7 mm vastag PREFALZ / FALZONAL aranyszínű elemek a Château Rúbaň pincészet gyümölcsös aromájú, legjellegzetesebb fehérborának csillogására emlékeztetnek.
Az építész a tervéhez olyan anyagot keresett, amely beltérben és kültéren egyaránt izgalmas optikailag, értékálló és hosszútávon változatlan minőséget ígér. A döntésben fontos szempont volt, hogy olyan anyagot válasszanak, amely költséghatékony megoldást biztosít. A választott szín és annak fényességi foka, a környezetbarát újrahasznosíthatóság és az időjárással szembeni ellenállóképesség, valamint a 40 éves termékgarancia hozzájárulnak a beruházás gyors megtérüléséhez.

Alapanyag: P.10 típusú bevonatos alumínium, 0,7 mm vastag,
Szín: maya gold
Méret: 0,7 x 500 mm (kiegészítő szalagok 0,7 x 650 mm, 0,7 x 1000 mm)
Súly: 1,89 kg/m²
Bevonat: Kétrétegű beégetett lakk vagy por bevonat

www.prefa.hu

(x)

 

 
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások