tervek Bogotá egyetem Kolumbia Steven Holl Architects

Hófehér membrán és beton Steven Holl új tervében


fati | 2011.07.15
Steven Holl környezettudatos egyetemi épületet tervez a kolumbiai Bogotába
A közelmúltban mutatta be Steven Holl építészirodája a kolumbiai Bogotá egyetemének közgazdasági és jogi doktori karára készített koncepciótervét. Holl és tervezőtársa, Chris McVoy elmondta, hogy a közösségi kapcsolatokat és a meglévő campus elrendezését szeretnék felfrissíteni kétszintes, 70.000 m2-es épületükkel.

Az eredetileg 'fehér városként' emlegetett egyetemi városrész alacsony, fehérre festett betonépületeit a német Leopold Rother és Fritz Karsen tervezte a 30-as években. A campus alaprajzát klasszikus tengelyek és koncentrikus körök mentén elrendezett épületek és egy központi zöldterület alkotja. Sajnos a 70-es években a középpontban elterülő parkot további épületekkel szabdalták fel, így az összefüggő zölterület elvesztette eredeti funkcióját.

Steven Hollék tervükkel megpróbálják 'kifordítani' az elzárt részt és a természetet az épület belsejébe vezetik át - így rehabilitálják a központi parkot. Új, 'porózus' útvonalak nyitásával kitisztítják a középső tengelyt is, amely egyenesen az új épületen halad majd keresztül. Az U elrendezésű doktori épületben irodák, laboratóriumok, szemináriumi termek, tanulószobák lesznek és a kávézó, valamint a nagy területű közösségi terek a kapcsolatok ápolását szolgálják majd.

Az épület az egyetem egyik szerkezettervezéssel foglalkozó oktatójának fejlesztésében készülő fehér, szálerősítésű betonból épül, de bogotai követ és helyi fát is felhasználnak majd hozzá.

Holl magyarázata szerint az épületben Bogotá mérsékelt éghajlatát kihasználva kifordítják a tereket, és a külső és a belső terek közt elmossák a határokat. Az épületben sem fűtés, sem légkondicionálás nem lesz, a szellőzés természetes úton történik majd. Az esővizet és a használt vizet a parkban levő barlangi, valamint egy sima víztükrű tóba vezetik. A tetőkön elhelyezett fehér membránokat fotovoltaikus cellákkal látják el áramfejlesztés céljára. Az épület egy részén járható zöldtető is készül majd.

Az épület kivitelezését várhatóan 2012-ben kezdik el.

forrás: stevenholl.com
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások