fati | 2011.07.15
Az osztrák Atelier Thomas Pucher építésziroda nyerte a világhírű varsói Sinfonia Varsovia Orchestra székhelyére és koncerttermére kiírt nemzetközi pályázatot

A 20 ezer négyzetméteres kulturális komplexum kijelölt helyszíne az egykori varsói Állatorvosi Intézet meglévő, de használaton kívüli műemléképületei és a mellettük elterülő mesebeli park volt. Erre a területre tervezte a Pucher építésziroda az 1800 ülőhelyes, kiváló akusztikai tulajdonságokkal bíró szimfonikus termet, a nagy próbatermeket, a zenei műhelyeket és a meghívott zenészek, valamint a zeneszerető turisták rendelkezésére álló kis szállodát.

A tervezők a helyszínt lebegő falakkal vették körbe, amely a zenekari előadásokhoz nélkülözhetetlen csendet szimbolizálja. Ebbe a szalagszerűen körbefutó falba kerültek a kijelölt funkciók, míg a fallal védett park nyitott köztérként működik majd. A lebegő fal ad helyet a koncertteremnek és a próbahelyeknek is. Előbbi az archetipikus koncertterem-elrendezéseket ötvözi: cipősdoboz-szerű jellegének köszönhetően remek az akusztikája, míg arénaszerű felépítése lehetővé teszi, hogy mindenhonnan jó rálátás nyíljon a színpadra. A terem a kétféle típus előnyeit kihasználva négyszögletes alapterületen a színpadot szabadon, szalagszerűen körbefutó karzatokkal épül majd.

A varsói új Sinfonia Varsovia Centre várhatóan 2016-ra, kb. 110 millió euróból épül meg.

forrás: www.thomaspucher.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások