díj rendezvény BÉK Budapest Építészeti Nívódíja fuga

Budapest Építészeti Nívódíja 2017

Új értékek teremtése – a hagyományos értékek megőrzése


droID | 2017.11.03
Az építészet, az épített környezet egyre gyakrabban kerül az érdeklődés homlokterébe. Budapest arculatát a házak, az utcák, a terek, a növények és a benne élő emberek rajzolják meg. Az a térbeli világ, ami az építészek munkája következtében alakul ki, ősidők óta meghatározza mindennapjainkat.

A minőségi építészeti munka lényege nem csupán az előállított tervekben van, hanem magában az építésben, az építészeti vízió formába öntésében. Egy új épület, vagy egy gondosan felújított és újjászületett patinás építmény mindig nagyban hozzájárul a környéken élők és a városlakók életminőségének javulásához. Éppen ezért Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával a Budapest Építész Kamara nyilvános pályázatot hirdetett meg Budapest Építészeti Nívódíja 2017 címmel az építészeti és környezeti kultúra fejlődése érdekében. A pályázat kiemelt feladata, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését.

A Budapest Építészeti Nívódíja 2017 pályázat célja, hogy számba vegye az utóbbi időben épült alkotásokat, kiemelje a legkiválóbbakat és ezzel az arra érdemes alkotások megkapják a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot. Elismerést és ismertséget hozzon azok számára, akik alkotásaikkal hozzájárultak Budapest pozitív arculatának alakításához.

A díjra beérkezett tizenhét pályamű mindegyike példa arra, hogy nagy számban jelennek meg Budapesten közérdeklődésre számot tartó, értékes, mintaértékű építészeti alkotások. Ezek az épületek azt is bizonyítják, hogy tervezőik elhivatottan és kiemelkedő minőségben művelik szakmájukat, amivel megfelelnek Budapest Építészeti Nívódíja által meghatározott magas mércének. A pályaművekből összeállított kiállítás október 30-tól megtekinthető a Fuga Budapesti Építészeti Központban, és ezzel szervesen illeszkedik az október 2-án, az Építészet Világnapján indult Építészet Hónapja programsorozatba.

A Budapest Építészeti Nívódíja 2017 pályázat tudatosan törekszik a kisebb léptékű, rejtőző értékek bemutatására is, ami például akár egy óvoda, bölcsőde vagy lakóház. Manapság egy óvoda sem csupán egy épület kis játszótérrel, hanem olyan hely, ahol a gyermeki ábrándok színes élményekkel tölthetik meg az éppen rájuk szabott tereket, ahova a szülő is örömmel lép be, mert érzi, hogy gyermeke jó kezekbe kerül. Egy kortárs eleganciával megalkotott irodaház amellett, hogy városépítészeti büszkeség, rangot kölcsönöz az ott működő cégeknek, ugyanakkor nap mint nap inspirációt adhat az ott dolgozók számára is.

A Budapest Építészeti Nívódíja 2017 pályázaton így került egy mérlegre hotel, bölcsőde, irodaház, óvoda, családi ház és közösségi tér, mert nem a lépték számít, hanem az építészeti minőség. A Budapest Építészeti Nívódíja 2017 Bírálóbizottságának munkájában a Bírálóbizottság elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes elnöklete mellett szakmailag elismert, rangos építészek vesznek részt. A Bírálóbizottság tagjai: Mártonffy Miklós Budapest Főváros főépítésze, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály főosztályvezetője, Csapó Balázs építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bán Ferenc Kossuth-díjas építész, Kovács Csaba Ybl-díjas építész, a MOME Építészeti Intézet mb. intézetigazgatója, Dr. Locsmándi Gábor Pro Régió díjas építész és Z. Halmágyi Judit Pro Architectura díjas építész. Munkájuk különösen izgalmas, kihívásokkal teli feladat, hiszen már meglévő és használatba vett épületek megmérettetésére kerül sor.

A Bírálóbizottság által odaítélt díjak ünnepélyes átadására a Fuga Budapesti Építészeti Központban kerül sor 2017. november 16-án 14.00 órától, kapcsolódva a főváros egyesítésének 144. évfordulójához.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások