hír ingatlan lakásépítés trend

Lakásépítések: kitart az emelkedő trend


droID | 2017. november 3.
     
A KSH ma megjelent adatai alapján az idei harmadik negyedévben 8588 lakásépítési engedélyt adtak ki országosan, ami az elmúlt egy év legalacsonyabb negyedéves értéke, ugyanakkor még így is beleillik a 2016 eleje óta tartó emelkedő trendbe. Az OTP Ingatlanpont szakértői elemzése.

A megépült 2977 lakás viszont az idei legmagasabb háromhavi érték. Az építési statisztikákban látszik valamiféle év közbeni szezonalitás, így érdemes az összevont adatokat is megvizsgálni. Az év első kilenc hónapjában 28 411 építési engedélyt adtak ki, 2008 óta a legtöbbet. A megépült 7981 lakás pedig 2011 óta a legmagasabb mutató.

Az építési engedélyek közel 40%-át Budapesten adták ki, ugyanakkor a megépült lakások csak alig több mint 20%-a fővárosi. „A látszólagos ellentmondás oka, hogy Budapesten az új kínálat nagy része tömbszerű, akár több száz lakásos projekt, melyek átfutási ideje hosszabb, később jelennek meg a használatba vételi statisztikákban” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „Adatbázisunk szerint július és szeptember között 80 új, kétlakásosnál nagyobb beruházás értékesítése indult el a fővárosban, melyek keretében mintegy 2500 új lakás épül nagyjából 2019 közepéig. Ráadásul a lista szinte naponta bővül” – teszi hozzá az elemző. A 2019 végéig érvényes 5%-os áfakulcs kihasználásáért tavaly év elején indult beruházói hajrá tehát tovább tart – Budapesten mindenképpen.


Forrás: OTP Ingatlanpont

A szerző legújabb cikkei:
Kulturális Örökség Európai Éve
Acélos megoldások: Ruhagyártól a gyümölcsfeldolgozóig
Liget Projekt: helyreállítják a városligeti Rondó eredeti funkcióját is
Átadták a gödöllői Prime Rate Irodaházat
Kiállítással emlékeznek a Pesti Vigadó elődjére, az egykori Redoute-ra
Öko-létformák
Rados Jenő hagyatéka – kiállítás a Fugában
Elhunyt Csák Máté okleveles építészmérnök, festőművész
Terítéken a Király
Los Angelesben tartották az amerikai templombezárásokról készült magyar dokumentumfilm világpremierjét
Hullámzó teljesítmény után erősödhet az építőipar
Megújul a városligeti park
Egyedülálló organikus dizájn a HillSide-banKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: