hír

Tizenöt éves a csütörtökön induló Héttorony Fesztivál


sebesp | 2017. november 12.
     
Tizenöt éves a Héttorony Fesztivál. A Makovecz Imre örökségét ápoló, az építészetet és a népzenét a középpontba állító, idén Bécsbe is eljutó összművészeti rendezvénysorozat csütörtökön indul a fővárosi Szent Imre-templomban és november 20-án a Pesti Vigadóban zárul

"A 2002-ben indult fesztivált Makovecz Imre halála, 2011 után terjesztettük ki az egész Kárpát-medencére. Számos helyre tudunk olyan programokat elvinni, amelyek egyébként nemigen jutnának el oda" – mondta Horváth László fesztiváligazgató az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.
A Héttorony keretében idén Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon lesznek kulturális rendezvények. Az idei programok egyik kiindulópontja, hogy negyedszázaddal ezelőtt, 1992-ben készült el Makovecz Imre híres héttornyú pavilonja a sevillai expóra, amely a fesztivál megszületését is inspirálta.
A programok jórészt az építész által tervezett vagy hozzá szorosan kapcsolódó helyszíneken zajlanak és szellemi hagyatékát kívánják bemutatni a közönségnek. A tárlatokat népzenei és világzenei produkciók, valamint kortárs képzőművészeti, táncos, filmes és építészeti műhelyek kísérik.
Horváth László kiemelte, hogy csütörtökön a Budai Ciszterci Szent Imre-templomban a Pro Musica Leánykar hangversenyével veszi kezdetét a sorozat, majd másnap Csíkszeredán a millenniumi templomban folytatódik, ahol Sevilla '25 tervező: Makovecz Imre címmel nyílik kiállítás. Kolozsváron a törökvágási református templomban Makovecz Anna képzőművész Én vagyok a táj című kiállítását lehet megtekinteni november 11-én, valamint a Szent Efrém Férfikar és a Balázs Elemér Group koncertjére is várják a közönséget.
November 13-án a bécsi Hundertwasser Museumban tartanak tárlatvezetést. Ott A magyar organikus mozgalom Kós Károlytól Makovecz Imréig címmel Anthony Gall, Elmúlás a nádtetők alatt – Mezőség elveszett épületei címmel pedig Henics Tamás előadására várják a közönséget. Este Barabás Lőrinc ad koncertet a helyszínen.
"Az építészet sokak szerint a megfagyott zene. A makoveczi terek ideálisak kupoláikkal, faszerkezeteikkel, nagyon jó akusztikájukkal. Idén Pakson és Siófokon csak akusztikus koncertek lesznek, ezeken a programokon a zene eggyé válik a térrel, a közeg elvarázsolódik" – fogalmazott a fesztiváligazgató.
Az idei Héttorony zárásaként november 19-én a Fonó Budai Zeneházban makettkiállítást rendeznek Sevilla '25 címmel, majd Czencz József Katedrális – Magyarország Sevillában című filmjét vetítik. A napot ezen a helyszínen Kis Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás koncertje zárja. A rendezvénysorozat a Pesti Vigadóban ér véget november 20-án Dresch Mihály gálakoncertjével.

MTI

A szerző legújabb cikkei:
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervez
A tervek szerint halad az Olof Palme Ház felújítása – videó
Nem gáz ilyen luxus egy gáztárolóban?
Leonardo pironkodik... mert ezt nem ő találta kiKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)