hír épületek Aedas Alison & Peter Smithson Egyesült Államok Robin Hood Gardens

A világ egyik legnevesebb múzeuma megvett egy darabot a brutalista ikonból


sebesp | 2017.11.15
A brutalista építészet egy hamarosan lebontásra kerülő remekműnek, a londoni Robin Hood Gardens épületének egy részét vásárolta meg a londoni Viktória és Albert Múzeum, amely a jövőben ki is állítja az épülettöredéket.

A rangos intézmény egy két lakást, utcai homlokzatokat és két belső lépcsőházat magába foglaló háromemeletes szeletet szerzett meg az épületegyüttesből, amely álláspontjuk szerint szerint a „brutalista irányzat egyik jelentős alkotása”.

A Robin Hood Gardenst 1972-ben a Greater London Council megbízásából építtették, később a Tower Hamlets városnegyed önkormányzatának tulajdonába került. Alison & Peter Smithson, neves brit építészek, által tervezett épülettömböt rövid időn belül le fogják bontani, hogy új lakónegyednek adjon helyet az Aedas iroda tervei alapján.

Az építesz házaspár, akiknek ez volt egyetlen lakótömb jellegű munkája, különböző zajcsökkentő megoldásokat alkalmazott és a magasban futó sétányokat alakított ki az épületben. A brutalista építészet az Egyesült Királyságban az 1960-es évektől igen népszerűvé vált. Az elegáns üveg- és acélszerkezetekkel dolgozó modernista építészetre adott válaszként tekintettek rá.

A Viktória és Albert Múzeum egyelőre nem döntötte el, hogy milyen formában és hol mutatja be a nagyközönségnek legfrissebb szerzeményét, de abban bizonyosak, hogy erre belátható időn belül sor fog kerülni.
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások