hír épületek Kína könyvtár MVRDV

Kamukönyvekkel káprázatat az új kínai csodakönyvtár


sebesp | 2017.11.19
Futurisztikus könyvtár épült Kínában: a holland MVRDV építésziroda által tervezett épület polcain 1,2 millió könyv sorakozik, igaz nagyobb részük kamu.



A "Binhai szeme" néven elhíresült könyvtár egy új kulturális helyszín és turisztikai célpont lett a Tiencsin megyei faluban. A múlt hónap elején lévő nemzeti ünnep alkalmával megnyitott könyvtár a kínai közösségi médiában gyorsan híressé vált, hiszen a modern és csodálatos dizájn fényképeit széles körben osztották meg az interneten.

Az ötemeletes közösség könyvtár központi csarnokának hullámzó falain lépcsőzetesen végigfutó könyvespolcok lépcsőként és ülőhelyként is szolgálnak. A könyvek mögött pedig olvasószobák, irodák és pihenőhelyiségek sorakoznak.

Az épület alig három év alatt valósult meg, a gyors megvalósításért cserébe az eredeti elképzelések egy részéről le kellett mondani. Így a központi csarnok falain futó polcokon nem mindenhol sorakoznak könyvek, a könnyebben elérhető polcok fölött csak alumíniumlapokra nyomtatott könyvborítók láthatóak. A magasban lévő könyveket a mögöttük elhelyezkedő termekből lehetett volna elérni, de azt senki nem garantálja, hogy a tervezők eredeti elképzelése megvalósul-e valaha. A hivatalos médiában propagált 1,2 millió könyv helyett a valóságban mindössze 200 000 kötet kapott helyet az épületben.


Forrás: ChinaDaily.com / Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások