pályázat díj rendezvény 13. Média Építészeti Díja Építészforum

Piliscsabai családi ház nyerte a 13. Média Építészeti Díját


Java | 2017.11.20
Őrfi József saját maga tervezte és építette piliscsabai családi háza nyerte az épület kategóriában a Média Építészeti Díját, amelyet szombat este adtak át Budapesten. De emellett elnyerte az Index különdíját, továbbá a Belsőépítészeti Különdíjat is. A tervek között Takács Gyula finnországi skanzenépülete lett a győztes.

A ház és a terv

Őrfi József saját családi házának tervezésénél fontos szempont volt az olcsó anyagok használata, amivel az építész a szakmai bírálók tetszését is elnyerte.
Terv kategóriában Takács Gyulának a finnországi Seurasaari skanzenbe tervezett fogadóépületét díjazta a zsűri. Az építész két éve azért költözött Finnországba, hogy teljes mélységében megismerhesse a finn faépítészetet.
A zsűri különdíját a Palatinus fürdő rekonstrukciójával az Archikon nyerte. A város 21. századi formában kapta vissza ezt a műemléket – indokolták döntésüket a zsűriző újságírók.
A rendezvényen részt vevő közönség szavazatai alapján a megvalósult épületek közül Vas Norbert, Pozsár Péter és Varsányi András algyői családi háza nyert, míg a tervek közül Takács Gyula finnországi skanzenépülete kapta a közönségdíjat is.


Az Index-szavazás különdíjazottai

Az Index különdíjára online lehetett szavazni, ez alapján is Őrfi József kapta az elismerést, továbbá a Belsőépítészeti Különdíjat is az ő háza kapta.
Az Index közönségszavazásán egy Balaton-felvidéki vendégház (építész: Kovács D. Barna) lett a második.
A harmadik helyen egy farkasréti villaépület végzett (tervezők: Nagy Csilla, Tóth Zoltán, Kollár Petra, Kimle Olga és Máté Enikő).


Egyéb különdíjak

Az Energiahatékonysági Különdíjat a Paksra tervezett városrész lakónegyedének terve, Péterffy Miklós, Deli Brigitta, Dőry Bálint, Müller Dóra és Szabó Dániel munkája nyerte.
Idén másodjára adták át a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 Után Épült Épület Rekonstrukciója különdíját, amelyet Flachner Szilvia és csapatának munkája, a keszthelyi Vasútállomás nyert meg.

A gálaesten a díjazott épületeket és terveket alkotóik mutatták be látványos prezentációkban és filmekben. A rövid ismertetőket a médiaszereplőkből álló zsűri (a Forbes, Index, HVG, Heti Válasz, Mandiner, HírTV, TrendFM, Karc FM és Turizmus Trend/Vendég & Hotel képviselői) értékelései, valamint három szakmai bíráló, Beleznay Éva urbanista, építész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Somogyi Krisztina vizuáliskörnyezet-kutató, építészetkritikus elemzései követték.

A díjátadó hagyományos része a mesterek köszöntése, így idén Csomay Zsófia Ybl-díjas építészt, belsőépítészt, érdemes művészt köszöntötték, aki a női építészek fontosságáról, a rájuk a szakmában váró kihívásáról beszélt.

A díjat a néhány hete Pro Architectura díjjal kitüntetett Épitészfórum.hu azzal a céllal hozta létre, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a laikusok számára is. Ennek érdekében idén is közéleti és kulturális újságírókból álló zsűrit kértek fel. A médiazsűri tagjai Bagi László (Forbes), Szalai Anna (HVG), Sümegi Noémi (Heti Válasz), Veiszer Alinda (Hír TV), Mohácsi Szilvia (Karc FM), Földes András (Index), dr. Komáromi Balázs (Trend FM), Vágó Ágnes (Turizmus Trend) és Rajcsányi Gellért (Mandiner) voltak.

A 13. Média Építészeti Díja átadóján megemlékeztek az alapító Pásztor Erika Katalinról is, aki október 30-án hunyt el.


Forrás: Mandiner.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások