cikk EBI Építésaktivitási Jelentés magyar építőipar

Már most rekordokat döntöget az építőipar, pedig messze még az év vége

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2017 Q3


buildecon | 2017.11.22
A hazai építőipar továbbra is az elmúlt évek legjobb teljesítményét nyújtja, a harmadik negyedév során rekord összegben, közel 570 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon, így az év első 9 hónapjában összesen közel 1570 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató értéke.

Ennek az összegnek a nagyságát jól mutatja, hogy az idei évben az elstartolt kivitelezési munkák összértéke már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évest, ugyanis 2016-ban az egész év során mindössze 1405 milliárd forint volt az előbb említett érték - derül ki a legújabb EBI Építésaktivitási Jelentésből.


A lakásépítés a magasépítés húzó ága

Az év első 9 hónapjában kivitelezési fázisba lépett magasépítési projektek összértéke több, mint 19 százalékkal haladta meg, az előző év azonos időszakában mértet, így megközelítette a 860 milliárd forintot. Ebben a jelentős növekedésben nagy szerepe volt a július és szeptemberi időszak jó eredményeinek.

A magasépítések fő motorjának számító lakásépítések továbbra is jól teljesítenek, az év első 9 hónapjában a társasházat építő beruházók több mint 50 százalékkal magasabb értékben kezdtek meg kivitelezési munkákat, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezzel szemben a magasépítés, lakásépítésen kívüli ágazatai csak körülbelül 8 százalékos bővülést produkáltak 2017 január és szeptember közötti időszaka és 2016 azonos szakasza között.


A mélyépítések szárnyalnak

A megindult mélyépítési munkák az idei évben rekordokat döntögetnek, az év első 9 hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest közel kétszer annyi beruházás lépett kivitelezési fázisba. Összesen közel 709 milliárd forintot tett ki a mélyépítések esetében az Aktivitás-Kezdés mutató. A harmadik negyedévben 2016 harmadik három hónapjához képest négyszeres volt a különbség a megindult mélyépítési kivitelezési munkák összértékében. Meg kell jegyezni, hogy a megkezdett mélyépítési munkák értéke már nemcsak az utóbbi két szerény évhez képest mutat jelentős növekedést, de az azt megelőző 2014-es rekordévhez képest is jó eredménynek számít.

A mélyépítés egyes szegmensei közül, a nem út- és vasútépítések esetében került sor a legnagyobb növekedésre 2017 és 2016 első kilenc hónapját összehasonlítva, de a megkezdett útépítésekben is számottevő, 77 százalékos emelkedés volt tapasztalható a tavalyi év azonos időszakához képest, amelyben jelentős szerepet töltött be a 3. negyedév kiugró eredménye, aminek hátterében többek között, az M4-es autópálya építésének elindulása áll.


Közép-Magyarország még mindig erős szerepben

Továbbra is jelentősen meghaladja Közép-Magyarország építőipari szerepe a korábbi időszakokban jellemzőt. A megkezdett kivitelezési munkák közel 43 százaléka koncentrálódott ebben a régióban a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapját tekintve pedig 50 százalékos volt ez az arány, míg a 2014-2016 közötti időszakban részesedése csupán 31 százalékos volt a megindult kivitelezések összértékéből.


Végre megkezdődnek az átadások a lakáspiacon

Továbbra is jelentős értékben indulnak lakásépítések Magyarországon, az év első 9 hónapjában 276 milliárd forint összegben kezdtek meg kivitelezési munkákat a társasházat építő beruházók az ibuild.info építési projektadatbázis szerint, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 50 százalékos emelkedést jelentett. A 2017-ben megkezdődött munkák összértéke így már most túlszárnyalta a tavalyi egész éves számokat, mikor összesen 230 milliárd forintot érő projektek esetében léptek a beruházások kivitelezési szakaszba. A növekedés intenzitása ugyanakkor némileg csökkent a harmadik negyedévre, 2017 júliusa és szeptembere között 22 százalékkal indult el több projekt építése, mint 2016 azonos időszakában.

Lassan ugyan, de emelkedik az elkészült lakások száma, 2017 első 9 hónapjában már több társasházi lakás építését fejezték be a beruházók az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplő adatok szerint, mint tavaly az egész évben, miután 104 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Befejezés mutató az év első három negyedévében. A negyedik negyedévben további jelentős ugrás várható az átadásokban, és úgy tűnik, sok, az áfacsökkentést követően elindított projekt mostanra készülhet el, a tervezett átadások összértéke meghaladhatja a 105 milliárd forintot, vagyis az idei év eddigi átadásainak volumene megduplázódhat az év végére. Bár kérdés természetesen, hogy a kivitelezési gondok hány esetben hiúsítják meg végül a befejezést, a jövő évre tolva az átadást.

A különböző régiókat összehasonlítva látható, hogy a harmadik negyedévben ismét a Közép-Magyarországon indult toronymagasan a legtöbb társasházi lakásépítés. A megkezdett kivitelezési munkák 78 százaléka kapcsolódott a területhez, az év első 9 hónapját jellemző részesedése pedig 73 százalékos volt, miközben a 2014–2016-as időszakban csupán a megkezdett társasházi lakásépítések valamivel több mint 55 százaléka koncentrálódott itt.


Iroda és raktárépítések

Az irodapiaci számok alapján az már most látszik, hogy a tavalyi csúcsévet nem sikerül megismételni a szektorban, a megkezdett kivitelezési munkák összértéke jelentősen csökkent. 2016 első 9 hónapjában elindult építések összértéke még meghaladta a 145 milliárd forintot, az idei év azonos időszakában azonban valamivel több mint 107 milliárd forint volt csak az Aktivitás-Kezdés mutató a szektorban, ami kicsivel több mint 26 százalékos csökkenést jelent. Ugyanakkor a korábbi évekkel összehasonlítva továbbra is aktívak az irodapiaci fejlesztők, csak az első három negyedévben elkezdődött kivitelezések összértéke messze túlszárnyalja a 2009–2015 közötti időszak éves számait. Az idén indult útjára például az Agora Budapest vagy a Bartók Udvar építése, illetve a budapesti helyszínek mellett egy jelentős vidéki projekt, Debrecenben a Forest Office Debrecen kivitelezése is kezdetét vette.

A 2015-2016-os év különösen aktívnak mutatkozott az ipari épületek és raktárak megkezdett építéseit illetően, tavaly indult el például a Mercedes üzem második ütemének építése Kecskeméten, szintén elkezdte a beruházása második ütemét a Lego Nyíregyházán, valamint folytatódott az Audi gyár bővítése is Győrben, de a sort még sokáig lehetne folytatni. Ez az élénk piaci mozgolódás azonban az idei év elején megtorpanni látszott. Az első félévben elkezdődött építési munkák mindössze kevesebb mint a tavalyi év azonos időszakinak a 70 százalékát tették ki. A harmadik negyedévben azonban már több nagyobb fejlesztés elindulása, mint például A ZF egri üzemének építése, valamint a Bosch logisztikai központ építésének megkezdése Hatvanban jelentősen javított a szektor idei első 9 havi eredményein, így az elmaradás a tavalyi azonos időszakhoz képest már csak csupán 9 százalékos volt.

Az irodaépítéseknél és az ipari ingatlan-beruházásoknál jelentős bővülés tapasztalható az átadásokat illetően. Előbbi esetében több, mint 22 százalékkal emelkedett az elkészült beruházások összértéke, de még ennél is nagyobb ugrásra számítunk azonban a jövőben az irodaátadások esetében, a tavalyi és az idei évben elindult projektek jelentős részénél ugyanis 2017 év végi vagy 2018-as átadási dátum szerepel a tervekben. Akkor készülhet el többek között a Mill Park Irodaház, a HillSide Offices, az Advance Tower első üteme, a GTC White House, vagy a Promenade Gardens. Az ipari és raktár szegmensben szintén nagyon jelentős bővülés volt tapasztalható az átadásokban, több mint 40 százalékos növekedés volt megfigyelhető az év első 3 negyedévében. Elkészült például a ThyssenKrupp autóalkatrész-gyártó üzem első-második üteme Jászfényszarun, a Hell alumínium italosdoboz-gyártó üzeme Szikszón illetve a Penny Market logisztikai központja Veszprémben.

Tancsics Tünde – Eltinga

 




Az EBI Építésaktivitási Jelentésről

A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások