díj Passuth Krisztina művészettörténet Moholy-Nagy-díj MOME

Passuth Krisztina művészettörténész kapta a Moholy-Nagy-díjat


droID | 2017. november 27.
     
Passuth Krisztina művészettörténész, egyetemi tanár vehette át az idei Moholy-Nagy-díjat. Az eddigi díjazottak között van Rubik Ernő építész, formatervező, Hannes Böhringer művészetfilozófus, Kovalik Balázs operarendező és Nádasdy Ádám nyelvész, író is.

A 2006-ban alapított díjjal azokat a kiemelkedő alkotókat ismerik el, akiknek a tevékenysége az egyetem és névadója által képviselt értékeken alapszik, az integratív gondolkodáson, a szellemi innováción és a művészeti műfajok közötti átjáráson. Az eddigi díjazottak között van Rubik Ernő építész, formatervező, Hannes Böhringer művészetfilozófus, Kovalik Balázs operarendező és Nádasdy Ádám nyelvész, író is.

A közlemény szerint a Széchenyi-díjjal is elismert Passuth Krisztina egyetemi professzorként és kutatóként is iskolát teremtett maga körül. Kutatásai, kiállításai múlékony határokat nem ismerve mutatták be egy-egy adott terület vagy művész maradandó, emlékezésre érdemes értékeit. Tehetséges tanítványai érdekében szembeszállt tudatlansággal, szűklátókörűséggel, bürokráciával.

Pályáját Magyarországon kezdte, de hamarosan külföldre távozott. A rendszerváltozásig Párizsban rendezte világhírű kiállításait, hazatérve pedig széles látókörű tevékenységével fellendítette a magyar művészeti képzést. Kivételes magyarországi és franciaországi pályafutása, művei, kiállításai Európa nagy kutatói és oktatói közé emelték - írják.

Kiemelik azt is: Passuth Krisztina oktatói és kutatói munkájában az európai kultúra olyan értékeit szintetizálja, gyakorolja, alkalmazza és tanítja, amelyek generációk ízlését, műveltségét, pozitív életérzését határozza meg.

Az elismerést Passuth Krisztina csütörtök este vette át a MOME ünnepségén, ahol tiszteletbeli doktori címet adományoznak Piotr Bozyk lengyel formatervező művésznek és szobrász professzornak, Kapitány Ágnes társadalomtudós pedig professor emerita, Nagy László grafikustervező művész DLA címet vehetett át.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei:
Kulturális Örökség Európai Éve
Acélos megoldások: Ruhagyártól a gyümölcsfeldolgozóig
Liget Projekt: helyreállítják a városligeti Rondó eredeti funkcióját is
Átadták a gödöllői Prime Rate Irodaházat
Kiállítással emlékeznek a Pesti Vigadó elődjére, az egykori Redoute-ra
Öko-létformák
Rados Jenő hagyatéka – kiállítás a Fugában
Elhunyt Csák Máté okleveles építészmérnök, festőművész
Terítéken a Király
Los Angelesben tartották az amerikai templombezárásokról készült magyar dokumentumfilm világpremierjét
Hullámzó teljesítmény után erősödhet az építőipar
Megújul a városligeti park
Egyedülálló organikus dizájn a HillSide-banKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: