Rajki Diána | 2017. november 27.
     
Az Alsó-Ausztriában található, a környéken szinte „építészeti látványossággá” vált családi ház mellett elhaladó autók lassítanak, néha meg is állnak. A látvány minimum szokatlan a környéken: a sakktáblaszerű homlokzat antracit, bronz és elefántcsont színű alumínium burkolata vonzza a tekintetet.

Peter Blineder egy olyan negyedik generációs és a kivitelezésben is szívesen részt vevő építész, aki független, kreatív és rugalmas szakember hírében áll. „A jó építészet alapja a nyílt kommunikáció, amelyet a kreativitás támogat. A legjobb épületeim akkor jöttek létre, amikor a kivitelezővel azonos platformon, teljes harmóniában dolgoztunk.“ – mondta el Blineder a szakmák együttműködésének fontosságáról. A családi ház építésekor minden alkalommal a „csapat szerves része” volt az épület megvalósításán dolgozó kivitelező is. A gyakorlott szakembereknek is voltak kezdetben kétségei a családi ház három színből álló domináns megjelenésű homlokzati terveit látva. A háromszínű PREFA Sidings első ránézésre rendezetlen vonalai végül egyedi és izgalmas, mégis nyugodt homlokzattá álltak össze.

Blineder meggyőződése szerint a homlokzat jelentős szerepet játszik egy épület minőségének és finomságának megítélésében. Ennél az épületnél a tervező előtt sem volt titok, hogy a megbízók kezdetben tartottak családi házuk túl domináns, a helyi építkezési kultúrától alaposan eltérő látványától. Végül ezek a félelmek hamar elillantak, ma már nagyon büszkék új otthonukra.

A homlokzaton használt PREFA Sidings elemek „háromszínűsége” meghatározza az épület látványát, külső és belső megjelenését – a tetőtől az ablakokon át, egészen a bútorzatig és a padlóig. A tervező saját bevallása szerint szívesen alkalmazza a PREFA Sidings elemeket, sokszínű variálhatósága és a változatos beépítési módok miatt is. Véleménye szerint a PRERA anyagaival nem csupán nagyprojekteken érdemes számolni, hanem ahogyan a példa mutatja, egyedi színeket alkalmazva akár kis léptékben is. Jelen esetben például az elemek vízszintes beépítésével a homlokzat optikailag volt nyújtható. Ehhez természetesen pontos felfektetési rajzokkal, részletes kivitelezési dokumentáció készült. Nem elég a megfelelő minőségű termék és az építész ötlete, a minőségi végeredményhez bizony a gyakorlott kivitelező is nélkülözhetetlen. Egy ilyen terv esetén – ahol a színek sorrendjének és az elemek pontos elhelyezésének technikailag is jelentősége van – biztosan.

Terv, anyag, szakember
A precízen megtervezett mintázatú homlokzat megvalósításához a 200 mm széles, egyedileg gyártott elemeket a szálas hőszigeteléssel ellátott alszerkezetre rögzítették a rendszerhez tartozó alumínium csavarokkal. Összesen 200 m2-en borítják a fő- és melléképületet a néhol egészen nagy, egybefüggő felületet képező elemek.

Blineder véleménye szerint, ha a néha egyszerűen kiváltható termékek esetén elindulunk a „van olcsóbb” felé, az sajnos befolyásolja, rontja az építészeti minőséget. A szakember számára ezért döntő szempont a projekt során tartható és pontosan tervezhető költségvetés az anyagok és a partnerek kiválasztásában is. A döntésben jelentős szerepet játszottak a PREFA termékek tulajdonságai: gazdaságosság, hosszú élettartam, tartósság, gyakorlatilag nulla karbantartási igény, illetve a cég által kínált 40 év garancia.

A PREFA burkolatokról jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező és az épület kivitelezését végző cég tulajdonosa, Reinhard Stadler szerint is kifejezetten megéri a PREFA Siding elemek használata, mert azt az 1,0 mm-rel kisebb anyagvastagság, az alumínium könnyű súlya és az anyag könnyű vághatósága is hatékonnyá teszi a vele való munkát.

www.prefa.hu

(x)

 

 
A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKROKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: