hír Budapest Ferencváros Tarlós István

Tarlós: a városépítés Ferencváros jelenkori történetének erős pillére


droID | 2017.12.05
A városépítés Ferencváros jelenkori történetének erős pillére, a IX. kerület minden eredménye Budapest épülésére is szolgál – mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn Budapesten, a 225 éves Ferencváros alapításának napja alkalmából tartott díszünnepségen.

A Nemzeti Színházban tartott rendezvényen Tarlós István beszélt arról, hogy a főváros vezetése felismerte az építészeti és természeti értékek védelmének fontosságát, ezért több alkalommal igyekezett célzott támogatást is nyújtani a városrésznek, amelynek vezetésével kiváló a főváros együttműködése.

Az elmúlt években a közös érdekek mentén, az egyetértés jegyében születtek és születnek meg Ferencvárosban a főváros által finanszírozott fejlesztések – mondta a főpolgármester.

Tarlós István szólt arról, hogy az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások felújítására, a Középső-Ferencváros épületeinek és tereinek megújítására elnyert milliárdos nagyságrendű városrehabilitációs támogatás felhasználhatóságát a Fővárosi Közgyűlés meghosszabbította, ezzel a kerület vezetésének lehetősége nyílt a teljes támogatási összeg felhasználására.

A Bálna és a Petőfi híd közötti zöldterület rendkívül jó adottságai ellenére korábban méltatlanul mellőzött partszakasz volt. A főváros pályázatán a kerület csaknem félmilliárd forintot nyert, amelyből a három hektáros park megújult – mondta, hozzátéve, hogy 2019-ben a Belső-Ferencváros új főteret kap. A pályázaton elnyert 250 millió forintos fővárosi támogatás a Bakáts tér komplex megújításához járul hozzá. A rehabilitációhoz kapcsolódik a templom és a templomkert felújítása is.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy Budapest új arculatának kialakítása, a közösségi terek megteremtése egyre inkább egy élhető város képét mutatja, ezzel a főváros 2010 óta előkelő helyet szerzett az európai fővárosok rangsorában.

Tarlós István kiemelte, hogy Budapest fejlődése elképzelhetetlen lenne Ferencváros fejlődése nélkül. Központi fekvésével összeköttetést teremt a főváros belső és külső területei között, továbbá otthon ad "Magyarország legjobb, legnépszerűbb, legpatinásabb és legeredményesebb labdarúgó klubjának is" – mondta.

A főpolgármester felidézte, hogy a városnegyed körvonalai a XVIII. század végén alakultak ki, 1792. december 4-én, pontosan 225 éve a Kecskeméti kapun kívül és az attól délre eső területet I. Ferenc császár trónra lépése alkalmából Ferencvárosnak nevezték el.

Bácskai János (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere elmondta, Ferencvárosban 25 éve küzdenek a szociális városrehabilitáció keretében azért, hogy "legyen komfortos Ferencváros". Még kilencszáz család vár erre – tette hozzá.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az ünnepségen egyebek között arról beszélt, hogy az általa öt éve vezetett Nemzeti Színházban a "nemzet színházát szeretnék felépíteni". Szeretnénk jelen lenni mindenütt: vidéken és külhoni területeken is – mondta, hozzátéve: ezzel együtt itt, Ferencvárosban vagyunk otthon.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások