cikk Bramac energiahatékony napelem tetőtér

Használjuk a Nap erejét a tetőnkkel!


droID | 2017.12.07
A környezetünk védelme mindig is fontos volt, de véges energiakészleteink miatt egyre sürgősebbé váltak az alternatív megoldások. A Bramac Napelem Rendszerei a Nap erejét használva állítanak elő energiát, amely egy családi ház szükségleteit is képes fedezni.

Magyarországon a napsütéses órák száma eléri a 1900–2200 óra/év átlagot is, ami kifejezetten magasnak számít. Ez azt jelenti, hogy az év minimum nyolc hónapjában, márciustól októberig napkollektorokkal és napelemekkel az otthon számára szükséges energiamennyiség teljes egészét előállíthatnánk. Például mindössze 8m2 Bramac Tetősík Napkollektor (családi ház, 35° tetőhajlásszög, 500 l melegvíztároló)a meleg víz akár 75%-át is fedezni tudja, valamint 442m3 földgázt takaríthat meg. 25 éves, minimális élettartamot figyelembe véve ez akár 11 050 m3 is lehet.

Az energiatakarékos tetőmegoldások egyik nagy előnye, hogy a napkollektorok nem igényelnek különösebb karbantartást, mert nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel. A Bramac saját fejlesztésű tetősíkba illeszthető napkollektorai és napelemei esztétikailag, energetikailag és funkcionálisan is egy egységet alkotnak a házzal és a tetővel. A napkollektorok hőenergiát termelnek a meleg vízhez, az épület- és medencefűtéshez, a napelemmel pedig elektromos áramot állíthatunk elő. Ha pedig tető-hőszigeteléssel és Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel egészítjük ki a tetőt, további hőt és energiát tudunk megtakarítani.

Megfelelő tető-hőszigeteléssel jelentősen csökkenthetjük a későbbi fűtési költségeket. Ezen kívül további megoldást jelenthet olyan tetőrendszerek használata, amelyek jelentős energia- és anyagi megtakarítást biztosítanak télen-nyáron egyaránt, mint például a Bramac Construma Nagydíjas oCool Tetőrendszere, amely a téli fűtésszámla 48, a nyári klímahasználat 80 százalékát teheti feleslegessé” – fogalmazott Viniczai Róbert építész, a Bramac Kft. és a BMI Group magyarországi alkalmazástechnikai vezetője.

Mivel egyes rendszerelemek beépítése utólag problémás, vagy a tető elbontása nélkül lehetetlen, érdemes már a kialakításkor úgy megtervezni a szerkezetet, hogy a lehető legtöbb energiát spórolhassa meg a ház lakóinak. A napelemek viszont utólag is felszerelhetők a tetőre, sőt bővíthetők, így a meglévő tetőszerkezet is bármikor energiatakarékossá alakítható.

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások