épületek tervek cikk Autodesk BIM Revit

BIM – Általános használhatóság, adaptív terek, rugalmasság

Építészeti tervezés az egészség és gyógyulás szolgálatában


Haja Andrea | 2017. december 12.
     
Világszerte átalakulóban van a kórháztervezés folyamata. Az építészek és a projekttulajdonosok tudatosan úgy alakítják ki a kórházi környezetet, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a kényelemre és a jólétre, segítve a betegek felépülését és az alkalmazottak jó közérzetét.Épp ezért ezek a legnagyobb kihívást jelentő nagy léptékű projektek közé tartoznak.

Norvégia délnyugati régiójában, Haugesundban hasonló okokból éppen zajlik egy kórház építése-felújítása 1,8 milliárd koronás költségvetéssel. A Bygghaugesund2020 (más néven a haugesundi kórház) megnyitását 2020-ra tervezik. Az új intézmény égetően szükséges szakellátási kapacitásokat biztosít a régiónak, többek között baleseti és pszichiátriai ellátást, sebészeti és intenzív osztályt, operációk utáni lábadozást, valamint szülészetet és terhesgondozást.

Proaktív ügyfél, jelentős méretű közös vállalkozás
A Helse Fonna (HF) egy egészségügyi szolgáltató, amely négy kórházat üzemeltet Norvégia délnyugati részén. Mivel a haugesundi kórház fenntartási és karbantartási költségei folyamatosan növekedtek, úgy döntöttek, hogy átalakításokra van szükség. Egy 2013-as felmérésben több mint 200 alkalmazott véleményét kérték ki, 2015 elején pedig az asztalon voltak az ütemezésre, helyszínre, költségvetésre és az építésre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányok.

Öt cég nyerte el a megbízást, nyilvános közbeszerzésen. A projekt irányítója az OEC Gruppen AS, a két fő tervező az oslói Momentum Arkitekter AS és a haugesundi Vikanes Bungum Arkitekter. A SWECO Norge AS mérnöki tanácsadóként közreműködik a szerkezeti, az elektromos és szellőzőrendszerrel, valamint a tájrendezéssel kapcsolatos kérdésekben. A Bygganalyse AS a költségbecslést végző alvállalkozó.

A HF-től kapott információk felhasználásával olyan erőteljes tervezői szándékkal tudtak előállni, amelyben a szokásosnál jobban megjelennek az ügyfél elképzelései, az ütemezéstől a bútorzaton keresztül a különböző berendezésekig. Erik Kverndal, a Momentum Architects egyik tulajdonosa örömmel vette a civil részvételt, és hiszi, hogy a kórházi tervezés jó okkal kap jelentős közfigyelmet, mivel a kórházak alapvető fontosságúak az emberi egészség és az egészségügyi ellátáshoz való jog szempontjából.
"Ezek rendkívül fontos intézmények. A városok és régiók lakossága figyelemmel kíséri kórházai sorsát, és ha kell, megküzd értük. Sok szempontból a kórházak napjaink katedrálisai." – Erik Kverndal, partner, Momentum Architects

A városközpont fejlesztése
A belvárosban épült kórházat a Stord/Haugesund Egyetem épületei veszik körül, és mindössze néhány tömbnyire van a népszerű városházától. A fejlesztés egy szélesebb körű regionális befektetési projekt része, amely vonzóbbá szeretné tenni a régiót a képzett szakemberek számára.
„A kórház építése segíti a város és a városközpont fejlesztését, és lendületet ad az egész szervezetnek. Hálás vagyok minden alkalmazottunknak és ügyfelünknek, akik részt vettek az eddigi munkánkban" – nyilatkozta Olav Klausen, a Helse Fonna HF vezérigazgatója a felmérés befejezése és a projekt előkészítése után.

Mivel egyszerre kerül sor felújításra és új építkezésre, 25 ezer négyzetméterrel bővül a kórház nyugati és déli tömbje, illetve egy 19 ezer négyzetméteres új épületet is felhúznak.

Tervezési filozófia
A koncepció kidolgozása során a Momentum csapata a következő alapelveket tartotta szem előtt: általános használhatóság, adaptív terek, rugalmasság. Ezek mind részei annak a Norvégiában elterjedt tervezési filozófiának, amely az épületek fizikai jellemzőit és átalakíthatóságát definiálja1, jelentésük pedig a következő:
Általános használhatóság – az épület több célra is felhasználható anélkül, hogy alapvetően át kellene alakítani.
Adaptív terek – szükség szerint kisebb vagy nagyobb területek alakíthatók ki az épületben.
Rugalmasság – az épület többféle kialakításban, többféle módon használható.

A haugesundi kórház esetében ezek mindegyikét gondosan figyelembe vették, és érvényesítették a tervezés során. Sőt ezekhez társult még egy további adaptivitási tényező, a bővíthetőség is a régebbi részek átépítése során a renoválás keretében.

Korlátokon túllépő tervezés
Egy kórház szolgáltatásai is lehetnek nagy mértékben specializáltak, ugyanakkor kifejezetten változatosak. A kezdetektől több érdekelt fél és tanácsadó nyújtott szakmai útmutatást. Lehetnek például a laborok és a sebészet ugyanazon a szinten, ám ezeknek az osztályoknak teljesen eltérő szellőztetési és hőszabályozási igényeik vannak. A logisztika (mint a liftek, futószalagok, aknák és a hulladékkezelés) minden esetben különleges, egyedi kezelést igényel.

Mindezen korlátozások ellenére ugyanakkor meg kell őrizni a rugalmasságot is. A szigorú előírások és a hivatalos felügyelet miatt az érintett feleknek szorosan együtt kellett működniük a kivitelezés során.
A Momentumnak azonban így is sikerült két izgalmas megoldást is becsempészni a Bygghaugesund2020 projektbe

Passzív kialakítás
Az egyik legfőbb kihívás az északi éghajlaton is fenntartható tervezés. Az országban ráadásul szigorú klímaszabályozási, energetikai és hőszigetelés szabályozások vannak érvényben. Ennek dacára a Momentum minden esetben igyekszik pozitív energiamérlegű épületeket alkotni, többek között ők tervezték Norvégia első energetikailag 100%-ig passzív kialakítású kórházát, az új kirkenesi kórházat.

Az új haugesundi épület tervezésekor a „Zöld kórház” kezdeményezést követik: passzív fűtési és hűtési megoldásokat alkalmaznak. Hogy megfeleljenek a hatósági és környezetvédelmi előírásoknak, az acél és a beton mellett döntöttek, de ezek beépítése során kis széndioxid-kibocsátást eredményező módszereket alkalmaznak majd.

A régi és új szerkezet találkozásánál eltérő belmagasság alakul ki, amely egyedülálló kereszteződési pontokat hoz létre, természetes napfénnyel és kilátással a városra. Erik szerint a megújuló energia és a fenntartható anyagok használata fontos része a munkájuknak.

Három tetőkert ellensúlyozza a korlátozott földszinti teret. Ez egy kiemelt kérés volt a megrendelő részéről, mivel segíti a betegek felépülését és az alkalmazottak pihenését. Az építészek ezért megragadták a lehetőséget, és csodálatos kilátást teremtettek a városra és a tengerre.

Előgyártott elemek és ipari kivitelezés
A Momentum sikeresen alkalmazott előgyártott elemeket a kirkenesi kórháznál. A Németországban legyártott szobákat 3000 kilométernyit szállították északra, az Északi sarkkörig. Haugesund esetében is hasonló megoldást fontolgatnak: teherautón szállítható, a helyszínen összeállított elemekben, illetve a homlokzat és a műszaki létesítmények esetében kompletten legyártott elemekben gondolkoznak. Amikor elkezdődik az építkezés, megkezdik az elemek gyártását, majd azokat a szükséges időpontra a helyszínre szállítják, így hetekkel rövidítik le a kivitelezés időigényét.

Jelentős kihívások
A kórháztervezés mellett a városi környezet is tartogat kihívásokat, mint például az útszolgalom, a helyhiány, a védett történelmi épületek és a szigorú városépítészeti előírások. Ha mindezt egy már használatban levő épületben végzendő felújítási munkákkal és új építési tervekkel kombináljuk, még nehezebbé válik a helyzet. Fennáll az idő- és költségkeretek túllépésének veszélye, mivel a kivitelezés megkezdésekor a személyeket és a részlegeket át kell telepíteni.

A sok szakág képviselőjét felvonultató, több helyszínen működő népes csapat összehangolása jelentős feladat, amelynek megoldásához a Momentum az épületinformáció-modellezést (BIM) hívta segítségül.

Áttérés BIM-re
A Momentum Arkitekter mindig is arra bátorította alkalmazottait, hogy keressék a kapcsolatot és működjenek együtt más szakágak képviselőivel. Szintén jelentős hangsúlyt kap a modern technológia alkalmazása a gyorsabb, hatékonyabb munka érdekében.

A cég öt éve tért át az AutoCAD szoftverről a Revit szoftverre. A BIM hamar kedvenc tervezési módszerükké vált, és ma már minden projektjükben alkalmazzák.

A kezdetektől arra törekedtek, hogy a haugesundi kórház tervezése kizárólag Revit-környezetben történjen. Bíztak abban, hogy ezzel a technológiai háttérrel megtalálhatják a lehető legjobb tervezési megoldásokat. Ugyanilyen fontos szempont volt, hogy a BIM-alapú együttműködéssel felgyorsítható az információáramlás, és egyszerűbb a kommunikáció.

A Momentum felügyeli a haugesundi kórházban mind az új, mind a felújítandó épületek tervkoordinációját. A Momentum és helyi partnerük, a Vikanes Bungum Arkitekter, felosztották egymás között a tervezési feladatokat. Külön, de egyidejűleg dolgoznak a központi modell egyes részein, például a homlokzatokon és a belső tereken.

Egy nem éppen jól kezdődő tervezési együttműködés
A Momentum eleinte a Revit Servert használta legtöbb projektjében, amikor áttértek a BIM-re. Bár ez a megoldás megfelel az egy irodán belüli többfelhasználós együttműködéshez, a haugesundi kórházprojekthez nem volt alkalmas. Nehézkes volt beállítani és fenntartani a nagy kiterjedésű hálózaton (WAN), és problémákat okozott a hálózati késleltetés, amikor feltöltötték a módosításokat a fő modellbe. Ezenkívül nem volt kényelmes sem a beállítás, sem a későbbi használat.

A ProjectWise, a Bentley építőipari együttműködési szoftvere a hálózati késleltetés és a felhasználófelügyelet problémái miatt vérzett el. Nehéz volt kiemelni egyes elemeket a Revit-modellből, ez pedig tovább növelte a kompatibilitási gondokat, és többször megakasztotta a munkafolyamatot.


BIM együttműködési eszközök használata
Hans-Christoph Schultz a Momentum Architects építésze és BIM-rendszergazdája, aki a csapatok közötti együttműködésért, a fájlok koordinálásáért és a modell egységességének ellenőrzéséért felel. Úgy gondolja, hogy a korábbi heti értekezletek és e-mailezgetések, amelyek során a modellfájlokról cseréltek eszmét és problémákat oldottak meg, szükségtelenül hosszú időt vettek igénybe az átfedések és a hiányos információk miatt, így lelassította a munkafolyamatot. A hosszas levelezések közepette fontos módosítási kérések sikkadhatnak el, így az együttműködés kényelmetlenné és időigényessé vált.

A Collaboration for Revit és a BIM 360 Team BIM-együttműködési eszközök ezt a helyzetet gyökeresen megváltoztatták. Lehetővé vált a valós idejű együttműködés, ugyanabban a modellben lehetett kommunikálni, és a fájlok kezelése egyetlen projektben történt.

Felhőalapú munkamegosztás a Revitben
Ugyanazon a Revit-modellen több szakember egyszerre dolgozhat a Collaboration for Revit felhőalapú munkamegosztási szolgáltatásban, amely lehetővé teszi a többfelhasználós együttműködést a Revit keretein belül. A Communicator eszközben elérhető valós idejű üzenetküldés nélkülözhetetlennek bizonyult. Szinkronizálás vagy a változások kiadása előtt lehetőség volt az ellenőrzésre, így nem veszett kárba semmilyen szimultán végzett munka.

A fájlok megosztása, a változások rögzítése és a munkafolyamat összehangolása partnercégek között rendkívül egyszerűvé vált. Emellett nagyon ritkán fordultak elő ütközések a modellben. Ez a munkamegosztási megoldás legalább egy órát megspórolt a heti szinkronizálás során, és ennél jóval többet a fájlok összeomlásának vagy sérülésének elkerülése miatt.

A két csapatban összesen tizenhét építész használta a Collaboration for Revit szolgáltatást. A SWECO nyolc mérnöke és tájépítésze dolgozott az szerkezettervezési, épületgépészeti, légtechnikai és tájépítészeti terveken ugyanabban a modellben.

A résztvevő cégek csaknem 40 munkatársa fért hozzá a tervezési folyamathoz a szoftverben igény szerint.

BIM-fájlok egyszerű megosztása
A projekthez kialakított BIM 360 Team központban huszonöt felhasználó dolgozott. Ezt a fájlmegosztó szoftvert kifejezetten az iparág számára alakították ki. Ez nagyban megkönnyítette a felhasználói engedélyek és a fájlok kezelését Hans-Christoph számára. Mindegyik felhasználó meg tudta tekinteni a fő Revit-modellt egyetlen gördülékenyen használható felületen egy webböngészőben vagy mobilalkalmazásban.
Most pár kattintással elintézhető, ami korábban több órás előkészületet és nyomtatást igényelt. A legújabb modell pillanatok alatt megosztható az irodából vagy otthonról, mobiltelefonról vagy iPadről.

Ezenkívül hozzáférést adtak a csapatközponthoz a Vikanes Bungum, a SWECO, és az OEC projektmenedzser-csoport munkatársainak, hogy ők is figyelemmel kísérhessék a projekt haladását.

Az együttműködők megoszthatták egymással tervezési döntéseiket, fontos üzeneteket válthattak egymással, és műszaki visszajelzéseket adhattak a tervek ellenőrzése után.

Az ehhez hasonló eszközöknek köszönhetően lényegesen egyszerűbb lesz az életünk a jövőben, mivel egyszerűbbé teszik mind az együttműködést és a koordinációt, mind a hozzáférést. Hiszek abban, hogy a technológia és a BIM meg fogja könnyíteni, sőt, új szintre emeli a szakmák közti együttműködést, segít optimalizálni a projekteket, könnyebben tudjuk a körülményekhez igazítani a terveket, jobb műszaki megoldásokat tudunk választani, emellett időt és pénzt spórolhatunk. Ez előnyös az ügyfeleink, a partnerek és persze a saját építészeink számára is.– Hans-Christoph Schultz, építész és BIM-rendszergazda, Momentum Architects

Tekintse meg Erik Kverndal és Hans-Christoph videóját, amelyben bemutatják, hogyan tette jóval hatékonyabbá a haugesundi kórház tervezési projektjét a felhőalapú tervezési együttműködés:


Forrás: autodeskforum.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei:
A Perzsa-öböl új ékköve
Autodesk Fórum – Az Alkotás jövője szakmai konferencia: 2017. november 9.
Megjelent az eddigi legjobb Revit verzió
Örökös Autodesk licencek január 29-ig eladók, vagy 15-25% kedvezménnyel bérelhetők január 20-ig
Hatékonyabb projekttervezés a Revit 2016 R2 frissítéssel
AutoCAD 2016 újdonságok
Az Autodesk Revit 2016 új szolgáltatásai
Új épülettervezési programcsomagok
Autodesk BIM 360 Glue
Világszínvonalú világítótestek Autodesk technológiával
Megjelent az AutoCAD 2016
Autodesk fejlesztési központ - az Autodesk új Tel-avivi irodájaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)