Modern vonalak a kerttervezésben

HIRDETÉS


AdV | 2017. december 14.
     
Új építésű ház környezetét kialakítani mindig a ház stílusához mérten érdemes. A mai viszonylag laposabb lejtésű tetővel, kevésbé tagolt kivitelezéssel rendelkező, szinte minimál stílusú épületek körül jól mutatnak a modern stílusú kertek.

A modern stílusú kertben elvárás, hogy viszonylag nagy, mértani formájú kertrészek legyenek, a burkolatok és a föld mulcsozása változatos és időtálló legyen. Az ágyások nagyjából azonos magasságú növényekből állnak. Egyébként is jellemző elvárás, hogy minél kevesebb legyen a fenntartási munka, így ennek megfelelően kell a növényeket kiválasztani és a kertelemeket megtervezni. A kert használhatóságát a nagy, egybefüggő gyepfelület és az egyenes vonalvezetésű burkolatok segítik elő.

Az itt bemutatott modern designra épülő kertben a ház két oldalán csak keskeny kertrész áll rendelkezésre, ezért ide a kerítéstől a járófelületig növényágyásokat terveztek, melyek egészen az utcafrontig tartanak. A ház előtti részt főleg a teljesen burkolt kocsibeálló foglalja el.

A burkolat mediterrán színvilágú, vegyes méretű terrakotta színű térkőből áll az egész területen. A ház hátsó részén ehhez illeszkedő tégla-faldekoráció is található. Ettől a színvilágtól eltérő, kétféle: sötétebb andezit és fehér mészkő anyagú murvával takarták el az ágyások földjét. Ez nem csak a gyomosodást gátolja meg és a párolgást csökkenti, hanem intenzív színjátékot is ad a kétféle anyag váltakozó kiszórásával. A fűfelület, az ágyások és a járófelületek között a burkolathoz illő gyepszegély biztosítja, hogy a növények ne terjeszkedjenek túlzott mértékben, és a tervben szereplő nagyságú helyet foglalják csak el.

A növénykiültetés a klasszikus lencsehatás elve alapján történt. A kert közepén elhelyezkedő gyepfelületet veszik körbe a mértani kialakítású, szögletes ágyások. A szögletességet a kétféle anyagú murva jól kiemeli, modernné teszi. A növények között elsősorban zárt növekedésű fajok és fajták találhatók. A legmagasabbak a sövénynek ültetett bambuszok, melyek az évek múlásával élő növényfalat alkotnak. A többféle fajú, oszlopos alakú örökzöldekkel (tiszafa – Taxus baccata, babérmeggy – Laurocearasus officinalis, korallberkenye – Photinia sessilifolia) együtt alkotják majd a változatos, télen-nyáron takaró sövényt a takarandó kerítés előtt. A sövénynek ültetett növények előtt törpecserjék, fűfélék és évelők kaptak helyet, melyek csoportokban helyezkednek el. Egy növényféle alatt egyféle színű murva látható. A cserjék között a télen színes vesszőivel díszítő somok (Cornus), puszpáng (Buxus sempervirens), az évelőknél a vörös levelű tűzeső (Heuchera hibrid), többféle díszfű (Miscanthus, Koeleria), az örökzöldek esetében a divatos babérmeggyek, korallbekenyék (Photinia sessilifolia) is megtalálhatók. A füves rész mellett néhány lassú növekedésű, alacsonyabb fafajta is helyet kapott, az egyetlen, szoliternek ültetett fa évek múlva a kerti tároló épületét takarja el. Az egymás melletti növénycsoportok más színűek, a lombfelület más struktúrájú és a növényi habitusok is különböznek – így az egyes növénycsoportok a modern kertekre jellemző kontrasztot képeznek. Ilyen az önmagában ültetett, cserje nagyságot elérő piros levelű japánjuhar is (Acer palmatum).

A fűfelületet gyepszőnyegből illesztették össze. Automata rendszerű, víznyomásra kiemelkedő (pop-up) öntözőtestek gondoskodnak a vízellátásról. Ez a rendszer működés után alig látszik, valamint nem akadályozza a gyep használatát és karbantartását.

A kertben, a kerti tároló mellett modern hatású, terméskő-csobogót terveztek be. Ez formájában illeszkedik a sövényt alkotó oszlopos fajokhoz, illetve nyújtja a teret. A hintaágy letisztult formájú, modern darab – ugyancsak a kert stílusához és az épületek szabályos, mértani formájához illik.

Összességében egy minden részében modern stílusjegyeket hordozó kert épült meg, amely maximálisan kiszolgálja a tulajdonosok elvárásait és minden alapvető feladatát ellátja: gátolja a belátást, pihenőfelületet biztosít és könnyű azt fenntartani.

Tervező: Kálmán Kata okl. kertészmérnök

Kertépítő: Kertelünk Kft.

(X)

A szerző legújabb cikkei:
Bajban a nemzetközi építőipar: hamarosan elfogyhat a homok a Földön
Tervezzünk biztonságos otthont!
Árnyékolástechnika egyszerűen – kerti pavilon és pergola
Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben
Munkavédelem az építőiparban
Elhunyt Pásztor Erika Katalina
Ipari komplexumok zölden
Tradíció és innováció az építőiparban
Átfogó felmérés az építész szakmáról 2017
Poszterek és plakátok a lakberendezésben
Vályogházak felújítása – számos buktatóval
Üzlet- és irodaberendezés felsőfokon

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások