hír ÉTDR hatóság

ÉTDR-káosz: lehalt a rendszer, marad a posta. Upgrade: Ma megjavították!


sebesp | 2017.12.29
Üzemzavar miatt áll az építéshatósági eljárásokat befogadó és bonyolító internetes felület. Az érintettek dühönghetnek, mivel minden határidő-túllépésért megbírságolhatják őket a hatóságok. Az ügyfélszolgálaton csak a vállukat vonogatják, a postai feladást javasolják – írja a hvg.hu

Behalt a rendszer, a határidők meg ketyegnek” – írta egy olvasójuk, aki napok óta próbálja a határidős terveit feltölteni az építési portálra, de sikertelenül. „Nem lehet feltölteni az építési dokumentumokat, a rendszergazdák sem látják az állományt.”

Normális esetben az építési portál (etdr.gov.hu) fogadja be az építéshatósági kérelmeket és végzi az azokkal kapcsolatos teendőket. A családi házak engedélyeztetése az e-napló feltöltésével történik, de az engedélyköteles terveket ez a portál bonyolítja. Most sokan azért idegeskednek, mert hiába ad igazolást a portál működtetője az üzemzavarról, többen bizonytalanok abban, hogy a hatóság elfogadja-e azt.

Az építészeti hatósági oldalt működtető cég ügyfélszolgálatát a hvg.hu is megkereste telefonon, és azt a tájékoztatást kapta, hogy az üzemzavar elhárításán folyamatosan dolgoznak, s eddig valóban nem fordult még elő, hogy ennyire hosszú ideig működésképtelen volt a felület.

Az ügyfélszolgálaton az üzemzavarból fakadó határidőcsúszásokról kiadott igazolásokról nem tudtak felvilágosítást adni, azt javasolták, hogy a vonatkozó jogszabályokról érdeklődjünk a hatóságnál, de péntek délután erre már nem volt lehetőségünk, ahogy az ügyfeleknek sem.

„Adják fel papíralapon a postán, annak az érkeztetéséről kapnak ott igazolást és azt még szombaton délelőtt is megoldhatják” – javasolta jobb ötlet híján az ügyfélszolgálatos.

Az üzemeltető az oldalon egyébként még december 27-én felhívta a figyelmet a hibára, majd 29-én már az üzemzavarról adott ki közleményt ugyanott. Ebben 27-én reggel 7 órától 29-én este 7 óráig tartó hibaelhárításról tájékoztatott, és arról is, hogy ez az idő nem számít bele az ügyintézés időtartamába a vonatkozó törvények alapján. (A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 33. § (3) bekezdés g) pontja alapján az üzemzavar időtartama az ügyintézési határidőbe nem számít bele, és a 65. § (8) bekezdése alapján a határidők számítása szempontjából figyelmen kívül kell hagyni. )

Mégis úgy tűnik, hogy ettől az érintettek nem nyugodtak meg maradéktalanul, mivel a perkapu is leállt. Január elsejétől pedig új polgári perrendtartás is életbe lép, amely szerint sokkal keményebb feltételek mellett lehet lefolytatni a bizonyítást. Ezért a régi eljárásrend szerint elindított ügyeket még január elseje előtt be kellene adni.

Hogy pontosan milyen kavarodást okoz majd a portál leállása, vélhetően csak az új év elején derülhet ki. Akkor dől el az is, tényleg megússzák-e az érintettek az önhibájukon kívüli késést, ha a leállásról igazolást kapnak.

Egy órával a tervezett javítási határidő után továbbra is hibaüzenet fogad az etdr.hu portálon.

Forrás: hvg.hu

A Lechner Központ szombaton 15 órára a hibát elhárította, és az alábbi közleményt tette közzé: "Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) 2017. december 27-én (szerda) 07.00 órától 2017. december 30-án (szombat) 15.00 óráig a rendszerkarbantartás során bekövetkező technikai problémák miatt nem tette lehetővé a folyamatos használatot és ügyintézést, ezért ezen időszak üzemzavarnak minősül. A honlapra kitett hirdetmény nem csak az üzemzavarról, hanem az ügyintézéshez kapcsolódó jogszabályi rendelkezésekről is tájékoztatott, melynek értelmében az üzemzavar nem okozhat joghátrányt. Ebből adódóan fel sem merülhet, hogy a határidő elmulasztás az ügyfél számára hátrányt, esetlegesen bírságolást jelentene. A folyamatban lévő eljárásokban a határidők négy nappal későbbre tolódnak, ezért a leállás miatt bekövetkező, négy napon belüli csúszások nem minősülnek határidő túllépésnek. A jelenleg észlelhető hibák elhárításán folyamatosan dolgozunk annak érdekében, hogy a rendszer 2017. december 31-től problémák nélkül működjön."
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások