hír pályázat tervek

Duna-Buda tervpályázat: Nagy érdeklődés, gyér lelkesedés


sebesp | 2018.01.20
Könnyű volt nyerni a még tavaly augusztusban meghirdetett Duna-Buda pályázaton, hiszen mindössze két pályamű érkezett. Az ötletek eredményeként jelentős parkolóhely veszteség érheti a Budai Duna-partot.

A Korzó Tervezési Stúdió Kft. lett a nyertes, a második díjat S73 Tervező Iroda Kft. kapta. Pályamunkák hiányában ennél több díj nem volt.

Budapest Főváros Önkormányzata mint ajánlatkérő uniós eljárási rend szerinti nyílt építészeti tervpályázati eljárást kezdeményezett a tervpályázati eljárásokról szóló 310/2015. (X. 28.) Korm. rendelet szabályai szerint „Duna-Buda építészeti tervpályázat a budai belvárosi Duna-partok megújítására" tárgyban.

A tervpályázat tárgya a budai rakpartok rendezésével a budai alsó rakpart észak-déli közlekedési folyosó (amely biztosítja a forgalom zökkenőmentes, gyors lefolyását) szerepének megtartása mellett, a budai felső rakparton a közterületek – legfőképpen a közlekedési területek – újraosztásával olyan köztérhálózat kialakítása, amely a lakosság és a turisták számára egyaránt vonzó alternatívát kínál a part menti tartózkodásra, valamint elősegíti a budai háttér területek és a folyópart kapcsolatát. A tervpályázat célja a tervpályázati dokumentációban közzétett tervezési program megvalósítására legalkalmasabb tervező kiválasztása annak érdekében, hogy a budai Duna-partok megújítására vonatkozó tervek magas építészeti minőségben, az igényeknek leginkább megfelelő módon készüljenek el.

A látványtervek jelentős mértékben csökkenő parkoló területeket ábrázolnak a Műegyetem előtt és a Bem téren, utóbbi helyen két útszakaszt teljesen közparkká alakítanának. A Szépvölgyi út–Árpád fejedelem útja csomópont és a Slachta Margit rakpart közötti a zöldfelület újragondolása a parkolóhelyek csökkentése mellett a közúti forgalom átbocsátóképességének korlátozásával is számol.

Forrás: budapest.hu
Zárójelentés: budapest.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások