Födelmesi Tamás | 2018. január 25.
     
Az építészek a Földközi-tenger közelsége miatt úgy érezték, hogy a tengerrel körülvett, öreg sziklán pihenő épület burkolatának tisztának és modernnek kell lennie.

Az izraeli Herzlijában fekvő telek mérete kb. 500 m2, ebből a ház területe nagyjából 320 m2. Az építészek a Földközi-tenger közelsége miatt úgy érezték, hogy a tengerrel körülvett, öreg sziklán pihenő épület burkolatának tisztának és modernnek kell lennie.

Apollonia többezer éves romjai ugyancsak hozzájárultak ehhez az érzéshez, hiszen mindössze pár száz méterre találhatók tőle a tenger feletti sziklán. A háttérben a folyamatosan növekvő és fejlődő modern város sziluettje bontakozik ki.

A rezidencia tervezésői nem akarták a Herzlija-Pituachban megszokott, magas falak közé zárt villasémát követni, mert az szerintük teljesen figyelmen kívül hagyja a városi kontextust. A tervezők úgy döntöttek, hogy a ház előtti fal helyett inkább egy „találkozási pontot” hoznak létre az utcák kereszteződésében, ami jól kiameli a homlokzatot, a kertet és a villa medencéjét. A ház szerkezete és a környezet között így létrejöhet az óhajtott kapcsolat, de tenni kellett a ház privát szférájának megőrzése érdekében is. Ahol az épület a közterületekre leginkább nyitott volt, a bejárat szintjét az utcaszint fölé emelték. A medence körüli kert fedezéket ad az utca felől, az intimebb helyiségeket pedig a ház belső udvarán helyezték el.

Építészet: Tomer Ben Dor, Federica Manca
Helyszín: Hertzlija, Izrael
Építés éve: 2017
Forrás: ArchDaily 

A szerző legújabb cikkei:
Téglalapok a fenyvesben
Egyszerűen élni a fenyvesben
Modern épület Baliról
Spanyol betonszalag
Föld alá bújtatott gépszín
Manilai fehér kocka
Arányos nagyítás
Akarjunk a tájba illeszkedni?
Ausztrál minimalizmus
SzociálLAK Párizsból
Újragondolt családi ház Svájcból
Passzívház a Fekete-erdőből
Parazita építészet a BeszkidekbenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)