sebesp | 2018. január 29.
     
A Smithsonian Nemzeti Afrikai Történelmi és Kulturális Múzeum nyerte el a Design of the Year 2017-t, miután a bírálók az építészet "jelentős fordulópontjaként" írták le.

David Adjaye brit építész műve, a Washington DC-ben álló National Museum of African American History & Culture (NMAAHC) lett a London Design Múzeum által meghirdetett 2017-es év Design of the Year nyertese. A múzeumot 2017 augusztusában fejezték be az Adjaye Associates, az Egyesült Államokban működő Davis Brody Bond, a Freelon Group és a SmithGroupJJR cégekkel együttműködésével.

Az épület három egymásra helyezett tömegből áll, bronz lemezekkel borítva, amelyek mintái az afrikai kézművesség történetére utalnak. Az épület magában foglal egy három szint belmagasságú galériát és egy színházi előadásokra alkalmas termet, így az Afrikából a tengerentúlra érkezettek kultúrájának fő bemutató helyszínét jelenti.

"Ez nem csupán egy feltűnő és már ikonikus épület Amerika fővárosának szívében, de egy egész évszázados tervezés, elutasítás, politikai ellenzék és végül együttműködő megvalósítás jelképe" - mondta David Rowan, az egyik zsűritag. "Úgy éreztük, hogy a mai rettenetes amerikai faji és identitási viták összefüggésében Adjaye teljesítménye az optimizmus megtestesítője."

Forrás: www.dezeen.com
Korábbi cikkünk: tervlap.hu

Fotók: SP

A szerző legújabb cikkei:
124 új épület lesz a Szentendrei Skanzen Erdély bemutatóján
Több helyen meg kell erősíteni az Iparművészeti Múzeumot, új engedélyezési terv készült
24,4%-kal nőtt az építőipar termelése augusztusban
Fosteréké az idei Stirling-díj
Jéglencse: 25 milliárdból épül sportcsarnok Székesfehérváron
Átadták a felújított Gül Baba türbéjét
Fal fellebben, festék loccsan
Embert ölt Fosterék ablaka
A korszerű funkciók figyelembevételével újult meg a Budai Vigadó
Az építészet ereje
Környezettudatos épületek tervezésére kell törekedni
Föld alatt kötné össze a Déli és a Nyugati pályaudvart a kormányzat
Nincs itt semmi látnivaló, csak egy átlagos kínai magasház tornyosul előttedKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)