sebesp | 2018. január 29.
     
A Smithsonian Nemzeti Afrikai Történelmi és Kulturális Múzeum nyerte el a Design of the Year 2017-t, miután a bírálók az építészet "jelentős fordulópontjaként" írták le.

David Adjaye brit építész műve, a Washington DC-ben álló National Museum of African American History & Culture (NMAAHC) lett a London Design Múzeum által meghirdetett 2017-es év Design of the Year nyertese. A múzeumot 2017 augusztusában fejezték be az Adjaye Associates, az Egyesült Államokban működő Davis Brody Bond, a Freelon Group és a SmithGroupJJR cégekkel együttműködésével.

Az épület három egymásra helyezett tömegből áll, bronz lemezekkel borítva, amelyek mintái az afrikai kézművesség történetére utalnak. Az épület magában foglal egy három szint belmagasságú galériát és egy színházi előadásokra alkalmas termet, így az Afrikából a tengerentúlra érkezettek kultúrájának fő bemutató helyszínét jelenti.

"Ez nem csupán egy feltűnő és már ikonikus épület Amerika fővárosának szívében, de egy egész évszázados tervezés, elutasítás, politikai ellenzék és végül együttműködő megvalósítás jelképe" - mondta David Rowan, az egyik zsűritag. "Úgy éreztük, hogy a mai rettenetes amerikai faji és identitási viták összefüggésében Adjaye teljesítménye az optimizmus megtestesítője."

Forrás: www.dezeen.com
Korábbi cikkünk: tervlap.hu

Fotók: SP

A szerző legújabb cikkei:
Arculatfrissítés indul a Vörösmarty téren és környékén
Gondok vannak az új Nobel központ épületével
Hamarosan átadják a Mill Parkot a Soroksári úton
Ez állati! Építünk nektek lakótelepet, de aztán semmi malackodás!
Megnyílt a Fővárosi Állatkert legújabb fejlesztése, a Holnemvolt Vár
Kutyajó élmények – Átadták a kutyás élményparkot a Ligetben + videó
Kistelegdiék nyerték meg az elektromos autót
Fenntarthatósággal küzdenek a városrobbanással Indiában
Három szuperkórház-pályázat jön
És mégis forog ... – videó
Függőleges falu épül Párizsban
Az XTU építészei amorf, algával borított tornyai - videó
A pályázat nem sikerült, sebaj, megismételjük!Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)