Ware-Nagy Orsolya | 2018.02.06
Első díjat nyert a drezdai Avantgárd Archívuma Marzona Gyűjteményének helyet adó épület nemzetközi építészeti tervpályázatán a Nieto Sobejano Arquitectos, a 2016-os Nemzetközi Építészkongresszus sztárja.

Az Avantgárd Archívumára kiírt nemzetközi tervpályázat zsűrije első díjazásban részesítette a Madrid-Berlin székhelyű Nieto Sobejano Arquitectos építészirodát. A pályázat támogatója Szászország tartománya, célja pedig a Blockhaus barokk épületének rehabilitációja és bővítése, amely a jövőben a német-olasz származású műgyűjtő, Egidio Marzona adományozta gyűjteménynek ad otthont. A tervet 28 finalista közül választották ki, akik pedig 103 európai építésziroda közül kerültek ki. A második és harmadik helyezést a Schulz & Schulz, illetve  a Wandel Lorch Architekten nyerte el, továbbá külön említést kapott a Diener & Diener, a Rohdecan Architekten és a Riegler Riewe Architecten.

A Blockhaus az Elbe-parti német város történelmi központjának egyik legfontosabb épülete. 1732-ben épült, és több átépítésen esett át, a II. Világháború során pedig bombázás következtében leégett, és csak 35 évvel később, 1978-82 között került sor a rekonstruciójára. Jelen projekt, amely 2 000 m2 alapterülettel és 20 millió eurós költséggel készül, azt célozza, hogy a gyűjteményt látogatók és szakemberek egyaránt megismerhessék. Az 1960-as évek vége óta bővülő gyűjtemény rendkívül változatos: rajzokat, terveket, tárgyakat, de bútorokat is magában foglal a XX. századi építészet és képzőművészet különböző korszakaiból, átfogó képet ad a futurizmus, dadaizmus, konstruktivizmus, szürrealizmus világáról, illetve olyan szellemi műhelyek munkáiba nyújt betekintést, mint a Werkbund, a Bauhaus, a HfG Ulm, vagy a Black Mountain College.

A Nieto Sobejano Arquitectos nyertes terve az emlékezés és az avantgárd közötti párbeszéden alapszik, amelyet a épület és a benne elhelyezett gyűjtemény testesít meg – a gyűjtemény az épületbelsőbe függesztett kockában foglal helyet, ezáltal a teljes földszinti tér felszabadul, így flexibilis térként találkozók, alkalmi kiállítások, workshopok és konferenciák befogadására is alkalmassá válik. Ahogy a zsűri részéről Arno Lederer építész összefoglalta: "Az intézmény neve adta finom provokáció lett a projekt kiindulópontja: egy méretes betontömb, amely a Blockhaus üres belső terében lebeg és magában foglalja az archívum tárgyait, rejtett kincsként, akárcsak a múlt elkerülhetetlen jelenléte."

A Nieto Sobejano Arquitectos irodája Madridban és Berlinben is működik, alapítói Fuensanta Nieto és Enrique Sobejano. Munkáikat bemutatták a Velencei Építészeti Biennálén 2000-ben, 2002-ben, 2006-ban és 2012-ben, a MoMA-ban, New York-ban 2006-ban, a graz-i Kunsthaus-ban 2008-ban, a MAST Foundation-ben Bolognában, Olaszországban 2014-ben, és rendszeresen megjelennek különböző építészeti magazinokban és könyvekben. Számos jelentős díjat nyertek, mint az Aga Khan Award for Architecture (2010), Alvar Aalto Medal (2015), Gold Medal of Merit in the Fine Arts (2017).
Jelenleg több múzeumépületen dolgoznak, mint a müncheni Régészeti Gyűjtemény épületbővítése, a madridi Sorolla Múzeum bővítése, valamint az Arvo Pärt Központ épülete Laulasmaa-ban (Észtország).

Linkek
Nieto Sobejano Iroda honlapja
Archiv der Avantgarden
Arvo Pärt Központ a Tervlapon

A Nieto Sobejano Arquitectos a 2016-os Nemzetközi Építészkongresszus egyik sztárelőadója volt. Az idei, XV. Nemzetközi Építészkongresszus 2018. március 9-én pénteken lesz – jelentkezni itt lehet.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások