hír

Dübörgött az építőipar 2017-ben


sebesp | 2018.02.12
Korábban soha nem látott mértékben, 29,6 %-kal nőtt az építőipari termelés tavaly Magyarországon, ennek köszönhetően az ágazat akár 0,9 százalékponttal is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez – mondta hétfőn Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

Kiemelte, hogy a növekedést a kormány lakáspiacot támogató intézkedései, az otthonteremtési program és a lakásáfa csökkentése is nagymértékben segítette. Megjegyezte, hogy 2010 átlagához képest 26,9 %-kal nőtt az építőipar termelése, amellyel Magyarország az első helyen szerepel a régiós országok között.

Az ágazat további növekedését vetíti előre szavai szerint, hogy a szerződések értéke december végén 129,5 %-kal haladta meg az előző év végit, a lakásépítési engedélyek száma 32,7 %-kal, az épített lakásoké pedig 51,5 %-kal bővült 2017 első háromnegyed évében.

A miniszter szerint a kedvező gazdasági környezetnek és az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az építőipar a növekedés egyik húzóágazata lehet a következő időszakban, amiből a magyar építőipari vállalkozások hosszú távon is profitálhatnak.

(MTI)

Fotó: Wikipedia commons

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások