hír tervek Hódmezővásárhely Novák Péter templom

Itt vannak az új hódmezővásárhelyi templom látványtervei


Csépé | 2018.02.14
Novák Péter szegedi építész tervei szerint épül hamarosan egyszerre az iskola és a környék lakói számára templom Hódmezővásárhelyen. Az iskola használaton kívüli kollégiumának átalakításával jön létre az új szakrális épület.

A 400 millió forintos beruházással négyszáz férőhelyes templom jön létre. Az építészeti leírás:

Tervezési program, beépítés, építészeti kialakítás
A Szent József Kertvárosi Katolikus Iskolához tartozó, volt szakiskolai kollégium épülete évek óta használaton kívül van. Szeged-Csanádi Egyházmegye által meghatározott program szerint az épület átalakítása tervezett templommá. Az új létesítmény mellette működő katolikus általános iskola és a helyi lakosság hitéletét fogja szolgálni. A tervezési program alapján a kollégium épület északi két harmada elbontásra kerül, itt alakul ki az új templom tér, északi oldalán a bejárattal és a karzattal, míg a megmaradó déli harmad földszintjén a templom kiszolgáló helyiségei kapnak helyet. A megmaradó rész emeletei, tartalék területként részleges felújításra kerülnek, funkciójuk később kerül meghatározásra.
Az új épületrész illeszkedik a meglévő beépítéshez, annak helyén, a meglévő épülettömeghez alkalmazkodva kerül kialakításra.

Funkcionális kialakítás
Az épület északi-nyugati sarkán mind a Hóvirág utca, mind Rudnay utcai teresedés felől megközelíthetően tervezett a templom bejárata. A kétszintes előcsarnok fogadó rész tartalmazza a vizes blokkokat, és a karzatot. A közlekedő előtér biztosítja a közvetlen kapcsolatot az általános iskolával. Az összesen 400 férőhellyel rendelkező templomtér, mobil falakkal megosztható, így kisebb létszámmal történő használat esetén is biztosítható a megfelelő bensőséges hangulat.
A szentély az oltárral és a keresztelő kúttal, a templom déli falánál, a nagyobb belmagasságú térből belső építészeti eszközökkel kihasítva, tervezett. A sekrestye és kiszolgáló helyiségei a megmaradó épület rész magasföldszintjén kapnak helyt, önálló külső bejárattal és közvetlen kapcsolattal a szentélyhez.
A Hóvirág utcai homlokzat megnyílik az utca felé, a belső használati igénynek megfelelően, ez a nyitottság árnyékoló szerkezettel csökkenthető. A harangtorony a bejárat mellett, áttetsző lamellás szerkezettel kerül kialakításra.

 

Tervező: Novák Péter (Novák Építésziroda)
Megbízó: Szeged-Csanádi Egyházmegye
Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye, tervező

További információk: vasarhely24.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások