Ware-Nagy Orsolya | 2018.02.15
Egyre többször találkozhatunk látszó OSB lap tudatos megjelenésével belső terekben. Az olcsó és strapabíró anyag az elmúlt években bújt elő más burkolatok alkotta rejtekéből, s állt be a bontott tégla, látszóbeton, corten acél, raklapbútor alkotta sorba – valójában teljesen logikusan.

Néhány éve történt, hogy e sorok írójának vérbeli ezermester férje a következő kérdést szegezte: Mit szólnék, ha a leendő konyhabútorunk látszó OSB lapból készülne? Az indokok logikusak voltak: olcsó is, könnyű is vele dolgozni, sok helyen nem igényel külön vázszerkezetet, teherhordó és felületképző egyben. Ráadásul kezd elterjedni az effajta használat, mutatott is egy konyhatervet, amelyen a szekrények sávján megjelenő OSB lap és a fekete munkalap alkotott egységet. 

Amikor röviden tisztáztuk, hogy a kérdés komoly, igyekeztem aggályaimat kifejteni: hogy a felülete nehezen tisztítható, nem elég sima, az élei szintén nehezen kezelhetőek. Ám nem ez volt a valódi kifogásom, sokkal inkább a tudatomban rögzült rossz előképek: OSB-vel bebarkácsolt, átépítés alatt álló üzletportálok, építési területek kerítésfalai, ideiglenes színpadok, pódiumok, csatornajavításkor dobogó pallók, hirtelen, jobb híján összecsavarozott könyvespolcok. OSB mögött megbúvó, betört üvegű ablakok.
Így hát nem épült meg az OSB-konyha.

Visszatekintve sem bánom, az viszont tény, hogy valóban felkapott lett az OSB lap alkalmazása beltéri burkolatként, így a minap Egerben járva már meg sem lepődtem, amikor egy étkezdébe betérve ezzel az anyaggal találkoztam. De a BrumBrum büfében, amely a méltán híres Macok Bisztró "kistestvéreként" nyílt meg az egri vár tövében, nem csak a bárpult előlapjaként, de falburkolat, oszlopburkolat, asztallap, sőt, tálalószekrény formájában is megjelenik az OSB lap. A belső teret a több száz boroscímke tervét is jegyző Ipacs Géza grafikus álmodta meg, felületei (az említetten túl a kiselemes csempe is a ráfestett termetes medvével) közelítésre, tapintásra ösztönzik a látogatót. A magam részéről kissé idegenkedve nyúltam az OSB-vel burkolt oszlophoz, meglepetésemre tökéletesen simára csiszolt felületet érintettem meg – ami egy vendéglátóhelyen teljesen helyénvaló, a könnyű tisztíthatóságot szem előtt tartva.

Hogy az OSB lap divatba jött, tehát semmiképp sem magyarázható csupán a kedvező árral – szerepet játszik benne például a nagy táblaméret, így könnyen készülhetnek belőle tolóajtók, térelválasztók, vagy akár nagyobb falfelületek is. Ahol nem okoz problémát, ott maradhat az érdes felület, de igény szerint csiszolható, festhető is – leggyakrabban fehérre vagy feketére, de akár figurális mintával is, ahogy azt a fenti példa is mutatja.

Felhasználására számtalan külföldi példa hozható úgy a belsőépítészet, mint a bútortervezés köréből. Készült már belőle konyhabútor, fotel, tolóajtós beépített szekrény, de komplett lakásbelső is eltolható, felnyíló, mozgatható elemekkel. Hazai példák közül fontos megemlíteni a Magvető Cafét (belsőépítészet: Weiner Judit), amely idén Az Év Közösségi Tere Különdíjat kapta, tárgyformálás témakörében pedig örömteli, hogy a fiatalok fantáziáját is megmozgatja: 2016-ban a Nyugat-magyarországi Egyetem ipari termék- és formatervező hallgatói készítettek bútorterveket e sokoldalú anyag felhasználásával.

Kapcsolódó cikkek:
BrumBrum lényegében Büfé
Az Év Irodája Verseny - Az Év Közösségi Tere Különdíjas Magvető Café
Dizájn, kreativitás és mérnöki precízió a lakberendezésben - Kiállítás a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóinak munkáiból

Kapcsolódó korábbi cikkünk:
Az Év Irodája 2017 Verseny díjazottjait ünnepeltük – A díjazottak között: Az Év Közösségi Tere Különdíjas Magvető Café

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások