sebesp | 2018. február 20.
     
Egy japán faipari vállalat, a Sumitomo Forestry bemutatta a világ legmagasabb faépületének, egy 350 méteres, Tokióban felépítendő felhőkarcolónak a terveit.

Az egyik legnagyobb japán vállalat egyik faipari leányvállalata, a Sumitomo Forestry egy 70 emeletes hibrid faszerkezetű felhőkarcolót építene 2041-ben a cég 350 éves évfordulójára.

A W350-nek nevezett ambiciózus torony majdnem négyszerese lenne a világ jelenlegi legmagasabb faépületének – a Vancouverben álló, tizennyolc emeletes Brock Commons diákszállónak. 350 méterevel a Sumitomo Tsukuba Kutatólaboratórium és a Nikken Sekkei építésziroda együttműködése keretében tervezett felhőkarcoló Japán legmagasabb épülete lesz.

A 185 000 m3 faanyag várhatóan a hibrid szerkezet 90%-át teszi majd ki. Az épületet "merevített csőszerkezetettel" tervezik, acélból és fából készített oszlopokkal és gerendákkal, további harántirányú acél merevítéssel kiegészítve.

A szállodát, lakóegységeket, irodákat és üzleteket tartalmazó többcélú tornyot növényekben borított széles terasz öleli majd körül.

"Az a célunk, hogy környezetbarát és a faanyagot széles körben hasznosító városokat hozzunk létre, ahol a sokemeletes épületek erdőkké válnak" – nyilatkozta a Sumitomo Forestry.

"A zöld összeköti a szinteket a talajtól a legfelső emeletig a teraszos, növényes zónán keresztül, városi környezetben kínálva a biológiai sokféleséget. A belső terekben látszó szerkezet tiszta fa, amely nyugodt környezetet teremt, a fa melegségét és szelídségét sugározva."

A Sumitomo Forestry becslése szerint az épület 4,2 milliárd fontba fog kerülni, ami majdnem kétszerese egy hagyományos technológiájú hasonló épületnek, de a cég új technológiák kifejlesztésével igyekszik csökkenteni ezeket a költségeket. Azt is el szeretnék érni, hogy az épület egy szélesebb körű kezdeményezés részeként ösztönözze a városi területeken a fa építőanyagok használatát, a "városokat erdőkké változtatva".

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei:
Ez már a minimalizmus vége?
Csavart torony épülhet hamarosan az Árpád hídnál
Felhőkarcoló Stop: 65 vagy 90? Ez itt a kérdés!
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervezKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)