sebesp | 2018.02.20
Egy japán faipari vállalat, a Sumitomo Forestry bemutatta a világ legmagasabb faépületének, egy 350 méteres, Tokióban felépítendő felhőkarcolónak a terveit.

Az egyik legnagyobb japán vállalat egyik faipari leányvállalata, a Sumitomo Forestry egy 70 emeletes hibrid faszerkezetű felhőkarcolót építene 2041-ben a cég 350 éves évfordulójára.

A W350-nek nevezett ambiciózus torony majdnem négyszerese lenne a világ jelenlegi legmagasabb faépületének – a Vancouverben álló, tizennyolc emeletes Brock Commons diákszállónak. 350 méterevel a Sumitomo Tsukuba Kutatólaboratórium és a Nikken Sekkei építésziroda együttműködése keretében tervezett felhőkarcoló Japán legmagasabb épülete lesz.

A 185 000 m3 faanyag várhatóan a hibrid szerkezet 90%-át teszi majd ki. Az épületet "merevített csőszerkezetettel" tervezik, acélból és fából készített oszlopokkal és gerendákkal, további harántirányú acél merevítéssel kiegészítve.

A szállodát, lakóegységeket, irodákat és üzleteket tartalmazó többcélú tornyot növényekben borított széles terasz öleli majd körül.

"Az a célunk, hogy környezetbarát és a faanyagot széles körben hasznosító városokat hozzunk létre, ahol a sokemeletes épületek erdőkké válnak" – nyilatkozta a Sumitomo Forestry.

"A zöld összeköti a szinteket a talajtól a legfelső emeletig a teraszos, növényes zónán keresztül, városi környezetben kínálva a biológiai sokféleséget. A belső terekben látszó szerkezet tiszta fa, amely nyugodt környezetet teremt, a fa melegségét és szelídségét sugározva."

A Sumitomo Forestry becslése szerint az épület 4,2 milliárd fontba fog kerülni, ami majdnem kétszerese egy hagyományos technológiájú hasonló épületnek, de a cég új technológiák kifejlesztésével igyekszik csökkenteni ezeket a költségeket. Azt is el szeretnék érni, hogy az épület egy szélesebb körű kezdeményezés részeként ösztönözze a városi területeken a fa építőanyagok használatát, a "városokat erdőkké változtatva".

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások