sebesp | 2018.02.21
A Snøhetta tervei alapján egy gyűrű alakú hotel épül az Északi-sarkkörön, ahol csak csend, nyugalom és a végtelen táj várja majd a vendégeket.

Az építésziroda azt állítja, hogy a Svart Hotel, amely a közeli Svartisen gleccsertől kapta nevét, energiapozitív lesz – azaz több energiát fog termelni, mint amennyit fogyaszt. Miközben a fogyasztás mértéke 85 százalékkal alacsonyabb lesz, mint napjaink hasonló szállodáié, az épület napelemei energiát termelnek, ami a tervezők szerint "az abszolút követelmény a sarkköri környezetben".

Egy maroknyi más norvég céggel együttműködve, Snøhetta azzal kezdte a tervezési folyamatot, hogy széleskörű vizsgálat tárgyává tette, hogyan használhatja a szálloda épülete a megújuló energiaforrásokat, hogy a lehető legkevesebb hatást gyakoroljon a hegyvidéki környezetre.

A nap sugarainak mozgását feltérképezve az építészek úgy döntöttek, hogy egy kör alakú építmény biztosíthatja egy nap folyamán és a különböző évszakok során a legoptimálisabb természetes fény bejutását az épületbe.

A hotel homlokzatán végigfutó behúzott teraszokat alakítanak ki melyek a nyár folyamán árnyékolják a mögöttes helyiségekben, ezzel szükségtelenné téve a mesterséges hűtést. A nagy üvegfelületek mögött a szobák a téli időben pedig kihasználhatják a nap hőenergiáját.

A szálloda Holandsfjorden fjord fölé nyúló fő tömegét egy sor V-alakú fából készült oszlop támasztja alá a környék hagyományos halászházaihoz.

Közvetlenül a szálloda alatt végigfut egy folyosó, ahol a látogatók melegebb hónapokban sétálhatnak – télen pedig csónakok és kajakok tartására alkalmas helyet biztosítanak, így nincs szükség további tárolóhelyek építésére.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások