hír kiállítás

Török Ferenc építész grafikáiból és makettjeiből nyílt kiállítás a Várnegyed Galériában


d.adel | 2018. február 23.
     
Többek között bibliai témájú színes grafikákat, valamint magyarországi templomok makettjeit mutatja be Török Ferenc Kossuth-díjas építész kiállítása, amely Teremtés címmel csütörtökön nyílt meg Budapesten, a Várnegyed Galériában.

„A grafikai művek részben a szentföldi kirándulások élményei alapján, részben a Bibliában való utazás nyomán születtek” – hangsúlyozta Török Ferenc Ybl- és Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze az MTI-nek. A grafikák többsége színes tusrajz, a kiállítás címét adó Teremtés egy kompozíciós sorozat, amelyben a bibliai teremtés hat napját örökítette meg – tette hozzá az alkotó.

Emellett a március 23-ig látogatható tárlaton az építész által 1980-tól napjainkig tervezett templomok egy részének makettje is szerepel: többek között a nyársapáti katolikus templom, a révfülöpi templom vagy a budapesti Magyar Szentek Temploma. Török Ferenc kiemelte, hogy most épül egy kis zarándokkápolna Kozárdon, a Mária út egyik állomásán.

A grafikák 2000 és 2008 között születtek. Mint elmondta, 2000-ben egy súlyos betegség során kezdte el megrajzolni bibliai olvasmányélményeit, később pedig a Szentföldön járt több helyen a feleségével, az út által inspirált grafikai munkái a helyszínen készített skiccek nyomán születtek.

Török Ferenc Kossuth-díjas építész 1935-ben született Budapesten, 1955-ben kezdte meg tanulmányait a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen Rados Jenő, Pogány Frigyes és Csonka Pál irányítása alatt.

1982-ben építész-oktató munkásságáért és alkotó építészeti tevékenységéért Ybl Miklós-díjban részesült. 1995-ben építészeti, különösen templomépítési, valamint iskolateremtő oktató munkásságáért kapta meg a Kossuth-díjat. 2014-ben az elsők között kapta meg a Nemzet Művésze címet.

Nevéhez többek között olyan épületek fűződnek, mint Edelény és Ábrahámhegy templomai, a máriapócsi zarándokház, a pannonhalmi főapátság külső rekonstrukciója, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ökumenikus imaháza, a szentendrei művésztelep, a budavári OTP-házak, a budapesti Vidámpark elvarázsolt kastélya vagy a tatai uszoda. Török Ferenc tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének, a Magyar Építészkamarának, a Magyar Művészeti Akadémiának és a Professzorok Batthyány Körének is.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei:
Revit a középpontban – 1. rész
Kiírták az Új Közlekedési Múzeum nemzetközi tervpályázatát
Több évtizednyi várakozás után megnyitja kapuit a felső-egyiptomi Szóhág városának nagyszabású múzeuma
Világos terek a tiszta zenéért
Budapest Építészeti Nívódíja 2018 – pályázati felhívás
Átadták az idei évi „Kerámia az építészetben" Wienerberger-Tondach diplomadíjakat
Szakirányú belsőépítész továbbképzés a Budapesti Metropolitan Egyetemen
Indul a Magyar falvak program
Megkezdődött a debreceni Zenede épületének felújítása
Júliusban újranézhetőek a Budapesti Építészeti Filmnapok legjobbjai
Hamarosan elkészül a Városliget parkfejlesztésének első üteme + videó
Átadták az Őrségi Nemzeti Park fogadóépületét és látogatóközpontját
Irodaház lobby Skanska módra – olyan, mint egy svéd nyári lakKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)