hír

44 százalékkal több lakás épült 2017-ben


d.adel | 2018. február 23.
     
Az elmúlt évben 14 389 új lakás épült, 4395-tel, 44 %-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 %-kal több az előző évinél – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi negyedik negyedévben 6408 lakás készült el, 35,6 %-kal több az egy évvel korábbinál és több, mint kétszerese a harmadik negyedévi 2 977-nek. A tavaly átadott összes lakás 44,5 %-a a negyedik negyedévre lett kész.

Budapesten 2 761 lakást vettek használatba, 0,6 %-kal kevesebbet, mint 2016-ban, de az építési engedélyek (és egyszerű bejelentések) száma 56,3 %-kal emelkedett.  A használatba vett lakások száma 50,7 %-kal nőtt a megyei jogú városokban, 69,2 %-kal a többi városban és 64,8 %-kal a községekben. Az engedélyezett és  bejelentett lakásépítések száma a megyei jogú városokban 9,0 %-kal csökkent, a többi városban 9,2 %-kal, a községekben 26,6 %-kal nőtt.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 m2-rel 100 m2-re nőtt.
A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 %-os csökkenése okozta.

Az építtetők az esetek 36 %-ában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 10 %, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei:
Elkezdődött a győri állatkert fejlesztése
Múzeumok Éjszakája 2018. június 23., szombat
Napfény, friss levegő, jóllét: egy egészséges otthon hozzávalói
Lakóházakat építenek háromdimenziós nyomtatóval Eindhovenben
Az Y és Z generáció adhat új funkciót a Bálnának vagy a MÁV-székháznak
Féltik állásukat a robotoktól az építőiparban egy felmérés szerint
Világszínvonalú márkák újragombolva
Velencei Biennálé – Hatvanhárom ország az építészeti seregszemlén
Négy nyári hétvégére ismét a gyalogosoké lesz a Szabadság híd
Londoni tűzvész – Vizsgálati jelentés: radikális szabályozási reformra van szükség
Elkezdődött Buda legnagyobb bevásárlóközpontjának építése
Két új oktatási csarnokkal bővül a pécsi egyetem műszaki kara a Modern Városok Program keretében
Szombaton, május 19-én nyílik meg a felújított és kibővített londoni Királyi Művészeti AkadémiaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)