Födelmesi Tamás | 2018. február 24.
     
Egy kortárs anyaghasználattal rendelkező koncepcionálisan erős passzívház a Fekete-erdőből, amelyben megfelelő arányban párosulnak a hideg és meleg színek is.

Ez a passzívházzá nyilvánított családi ház a Duna forrásától nem messze, a Fekete-erdő közepén található Németországban. Az épület tömegformálásában nem csak a passzívháztervezési szempontok voltak mérvadóak. A tervező érzékenyen figyelt a környezetre, ezáltal az épület tervezésénél figyelembe vette a terepviszonyokat, és a kilátást a völgyre. Az épület északi oldala meglehetősen zárt, míg a déli oldal teljesen üvegezett, így kellő mennyiségű szoláris energiát nyer az épület. Minden belső tér a völgy irányába orientálódik,mivel egy gyönyörű völgy terül el az épület előtt. Ez az meglehetősen erős irányultság pedig biztosítja a kellő intimitást. Az épületet a tervező egy nagyon erős szalagos koncepcióra alapozta. Mind külső, mind belső megjelenésébe high-tech megformálássalú.

Gépészeti rendszerét tekintve az épület rendelkezik minden szükséges eszközzel, amelyet egy passzív ház megkíván: Hőszivattyú, szellőztetőrendszer, napkollektor, puffertartály.

Építészek: Murat Korkmazyürek m3-architekten
Helyszín: Haiterbach, Németország
Építés éve: 2010

Forrás: Homeadore.com; Architizer.com

A szerző legújabb cikkei:
Meglévő házsor újragondolása Lengyelországban
Kívül-belül kőből
Modern betonhasáb Japánból
Téglalapok a fenyvesben
Egyszerűen élni a fenyvesben
Modern épület Baliról
Spanyol betonszalag
Föld alá bújtatott gépszín
Manilai fehér kocka
Arányos nagyítás
Akarjunk a tájba illeszkedni?
Ausztrál minimalizmus
SzociálLAK Párizsból



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 12 (6 szavazatból)