hír Budapest Liget Projekt Narmer Építészeti Stúdió

Új látványtervek érkeztek a múzeumszakmai központról


sebesp | 2018. február 25.
     
Az előzetes tervek szerint halad és még ebben az évben elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épülete a Liget Budapest Projekt keretébe. Az újonnan közreadott látványtervek tanúsága szerint már építés közben kozmetikai kezelésen esett át.

Az előzetes tervek szerint halad a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten az épületegyüttes bokrétaünnepén.

Az összesen közel 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) több mint 350 ezer műtárgyának megőrzésére és tudományos kutatására lesz lehetőség – ismertette a 20 milliárd forintos beruházást a miniszter.

A komplexumban a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett helyet kap a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) és egy látogatóközpont is, valamint egy 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítanak – fűzte hozzá Balog Zoltán a helyszínen, ahol az építkezés pénteken elérte a komplexum legmagasabb pontját.

Az építkezéshez 108 ezer köbméternyi talajt mozgatnak meg, 4800 tonna betonacélt és mintegy 500 kilométernyi kábelt használnak fel. A 160 talajszondás és egy levegős hőszivattyú segítségével az épületek teljes hűtési és fűtési energiáját biztosítani tudják. A háttérbázis 70 restaurátornak biztosít munkaállomást, valamint 200 új munkahely megteremtéséhez járul hozzá.

2018 a kivitelezés éve a Liget projekt számára, az OMRRK komplexuma mellett épül az 56-osok terén a Néprajzi Múzeum új épülete, zajlik az Olof Palme ház felújítása, valamint egyszerre három szimbolikus parkfejlesztési beruházás is kivitelezési szakaszban jár – mondta az eseményen Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint az öt épületből álló komplexum legnagyobb létesítménye lesz a raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület, amely a térszint alatt négy, afelett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket.

Több mint háromezer négyzetméteren kap otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI), ahol könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. A KEMKI a tervek szerint az egyik legjelentősebb közép-európai művészettörténeti dokumentációs központtá válik, amelynek alapját a Szépművészeti Múzeum és az MNG több mint egy évszázad alatt gyűjtött archív dokumentációs anyaga adja. Ez az anyag kiegészül az Artpool és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus anyagával, így mintegy másfél millió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára.

A fejlesztés régi és új épületek összhangjára törekvő terveit a Narmer Építészeti Stúdió készítette. A telek két értékes, Freund Vilmos által tervezett, régi épületét az örökségvédelmi szempontok figyelembe vételével újítják fel. Az egykori izraelita kórház felvételi épületének, majd imaházának rekonstruált épületében kap helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont, ahol többek között konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet alakítanak ki. A területen egy mélygarázs és egy kertészház is épül. – adta hírül az MTI

A hír nem említi, miért változott a korábbi látványterveken látható terrakotta színű burkolat határozottan, akár gránitként is értelmezhető szürkére. Mindenesetre a hivatalos megfogalmazás miszerint, a "beépítés a régi és új épületek összhangjára törekszik" két évvel ezelőtt pontosan ugyanígy hangzott.

A szerző legújabb cikkei:
Ez már a minimalizmus vége?
Csavart torony épülhet hamarosan az Árpád hídnál
Felhőkarcoló Stop: 65 vagy 90? Ez itt a kérdés!
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervezKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (3 szavazatból)