sebesp | 2018. március 1.
     
A Penda építészstúdió egy olyan ház terveit készítette el egy Kassel városához közeli apró telekre, amelynek tulajdonosai képesek lesznek élelmiszereket ellátni magukat a teraszos tetőkön.

Chris Precht és Dayong Sun a Yin & Yang házat egy fiatal család számára tervezték, akik a vidéken szeretnének élni és dolgozni. A megrendelők úgynevezett "off-grid", azaz ellátó rendszerektől független, önellátó életstílust céloznak meg maguk számára, vagyis azt tervezik, hogy saját élelmiszer-fogyasztásuk nagy részét saját maguk termelik meg.

A helyszín kompakt jellegéből adódóan a gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények termesztésére rendelkezésre álló egyetlen hely a tető. A Penda építészei ezért a tetőt olyan növényekkel beültetett teraszok sorozataként tervezték meg, amelyek együtt egy hasznos, az épület legnagyobb részét beborító tetőkertet hoznak létre.

"Amikor az építészek terveznek egy épületet, egy olyan területet vesznek el, amely előtte a természet része volt" – mondták a tervezők. "Mi megpróbáljuk ezt a területet visszaadni a növényeknek a tetőn, miközben kertészkedésre biztosítunk lehetőséget a tulajdonosoknak, télen üvegházakkal, az év többi részében pedig növényágyásokkal."

Az épület formája két egymásba kulcsolódó elemből áll, amelyek meghatározzák a lakóterületeket és a kijelölt munkaterületet. A forma a jin és jang szimbólumból, a tájcsituból indul ki. A szimbólum kettős, dialektikus koncepciója azokat az egymással szemben álló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erőket írja le, amelyek megtalálhatóak a világegyetem összes jelenségében.

A szokatlan tetőforma olyan lépcsőfokokból épül fel, amelyek a ház középpontjából emelkedve egy völgy két oldalán emelkedő hegyeket idéznek. Kétoldalt egyenes falak kötik össze a tetőkertet, míg az ellenkező sarkokról kanyargós felületek indulnak az épület középpontja felé.

A lejtős tető az vizet egy tartályba vezeti, ahol tárolják azt, és a növények vízháztartásának biztosítására használjak. Az év folyamán a tetőn lévő növények évszakonként változnak, így változik az épület megjelenése is, és elősegíti a kapcsolatát a természettel.

A házhoz tartozó fedett parkolóhely az épület közepén levő bejárathoz vezet, ahonnan közvetlen kapcsolat biztosított a különféle zöld-, lakó- és munkaterületekhez.

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei:
A BIG strandja Aarhusban
Kastély a fjordban
Év végére elkészül a Párisi Udvar Hotel Budapest
Új országos pszichiátriai intézet épül Budapesten
Kaliforniai álom 1961
Miért tartja "lúzernek" Trump az Egyesült Államok új londoni erődjét?
Magyar projekt is bekerült a World Architecture Festival második fordulójába
Felhőkarcoló Stop: Döntés született
Tervező kerestetik, de olcsóbban!
Kabinláz: Környezetbarát fakunyhókat épít a Hello Wood
Japán dizájnba költözött az iszlám tudásközpont
Megjelent a Pro Architectura díj 2018. évi hirdetménye
Stadion még nincs, de látogatni már lehetKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 16 (8 szavazatból)