hír cikk exkluzív EBI Építésaktivitási Jelentés magyar építőipar magyar építési piac projektinformáció

2017: az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építőipari beruházások éve

Elemzés – EBI Építésaktivitási Jelentés


buildecon | 2018. március 5.
     
Úgy tűnik, 2017 az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építőipari beruházások éve volt: mind a megkezdett építési munkák, mind a befejezett kivitelezések összértéke rekordot döntött az EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. IV. negyedéves kiadványa szerint.

Tavaly 93 milliárd forint értékben vette kezdetét oktatási illetve kutatás-fejlesztési épületekhez kapcsolódó építési munka és 111,5 milliárd forintot tett ki a befejeződött beruházások értéke.

2017-ben adták át például az elmúlt évek egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési projektjét, az Extrem Light Infrastructure K+F központot Szegeden, mely 25 milliárd forintból valósulhatott meg, de szintén tavaly készültek el a Ludovika Campus új oktatási és kollégiumi épületei, valamint a Nokia és az Ericsson új kutatás-fejlesztési központjai is.

Az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építések az idén sem állnak le, az ibuild-info építési projektadatbázisa szerint, már zajlik a Testnevelési Egyetem új részlegeinek kivitelezése, mely várhatóan idén áprilisban készül el, valamint szintén építik a MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark harmadik ütemét, melynek bekerülési értéke 10,1 milliárd forint, illetve zajlik a Semmelweis Egyetem épületeinek felújítása is 5 milliárd forintból.

A sor pedig tovább folytatódhat a jövőben, 2018. első negyedévében kezdődött meg például a Mercedes-Benz Academy képzési központ kivitelezése, mely várhatóan 2018. augusztusára valósulhat meg Kecskeméten.

A cikket írta: Tancsics Tünde, ELTINGA

Az EBI Építésaktivitási Jelentés az ibuild.info, az ELTINGA és a Buildecon együttműködésének eredménye.

Az ibuild.info projektadatbázis negyedévenkénti feldolgozásának célja az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumok kialakítása, melyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A teljes kiadvány megrendelése: ebi@ibuild.info

A szerző legújabb cikkei:
Európai építési piaci kilátások 2020-ig
Mit mutat a csodalámpa? Mi lesz a lakásépítésekkel?
Út- és vasútépítési boom?
Folytatódhat a növekedés az építőiparban?
Szállodaépítési boom Budapesten?
Lassulás a lakásépítésekben?
Sokéves rekordot döntött tavaly a hazai építőipar
Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig
2020-ig Magyarország első helyen építési piaci növekedésben Európában
Már most rekordokat döntöget az építőipar, pedig messze még az év vége
Lendületben az építőipari kivitelezés
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-igKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)