donkanyar | 2018. március 19.
     
290 milliárd dollárból épül meg Kína "új fővárosa", Xiong'an (Csiongan), amelynek jelentése: „Csodálatos béke".

Alig 100 kilométerre Peking központjától, Xiongxian (Csiongcsian), Rongcheng (Rongcseng) és Anxin (Ancsin) megyék alkotják a Xiongan New Area nevű térséget. A hatalmas – jelenleg speciális gazdasági zónaként besorolt – terület édesvizekben gazdag, kedvező környezeti adottságú vidék, ahol Kína évtizedekig tartó vállalkozásba foghat bele. Ennek végső célja egy olyan szuperváros megépítése, amely egyszerre van harmóniában környezetével és válik fenntartható élettérré, amiről a legkorszerűbb információtechnológiai megoldások gondoskodnak, és ugyanakkor képes jelentősen enyhíteni a közeli Peking terheltségén a logisztika és a termék-előállítás feladataiban. Az állítólag Hszi Csin-ping személyes szívügyének is számító projekt még a távol-keleti országban is szokatlanul nagy volumenűnek számít, hiszen a teljes terület nagyjából háromszor akkora lesz, mint New York.

"Nem akarunk magasra törő épületeket, betondzsungelt vagy üvegfalakat emelni a területen. A vízre és a fákra akarunk támaszkodni" – mondja Chen Gang (Csen Gang), a projektigazgatóság egyik tagja. Az új megaváros építésével kapcsolatban az állami kommunikáció környezetbarátságot és a fenntarthatóságot hangsúlyozza, mind a lakóövezetekben, mind a kereskedelmi városrészekben. Külön figyelmet szentelnek a zöldenergiáknak, az újrahasznosításnak, valamint a szennyvíztisztító megoldásoknak. Ezeknek a szempontoknak csúcstechnológiával kívánnak megfelelni, amelynek érdekében az ország három legjelentősebb technológiai vállalata, a Baidu, az Alibaba és a Tencent létrehozta a BAT-konglomerátumot.

A minden szempontból óriási vállalkozás első lépéseként egy nagyjából 100 négyzetkilométeres terület fejlesztését valósítják meg. Az előzetes becslések a projekt teljes költségét 290 milliárd dollárra teszik. Ez közel 77 ezer milliárd forint, több, mint Magyarország kétévnyi GDP-je.

A szerző legújabb cikkei:
4,1 milliárdból felújítják a Széna és a Vörösmarty teret
Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídja
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbítására
Új Tisza-híd épül Szolnok mellett
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a BálnátKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)