Munkavédelem az építőiparban

HIRDETÉS


AdV | 2018. március 21.
     
A munkavédelmi előírások betartása minden szakmában nagyon fontos, közös érdeke a munkáltatóknak és a munkavállalóknak, ám az építőiparban mégis kiemelt fontosságúnak minősül. Nem véletlen, hiszen a statisztikák szerint még mindig itt történik a legtöbb súlyos munkahelyi baleset.

Sok a baleset az építőiparban

A statisztikák azt mutatják, hogy 2017-ben is, csakúgy, mint a korábbi években, az építőiparban történt a legtöbb munkahelyi baleset, 20 fölötti azoknak a száma, akik életüket vesztették egy-egy építkezésen, csakúgy, mint azoké, akik valamilyen súlyos balesetet szenvedtek. Ezek a számok azt mutatják, hogy az építőiparban történik az összes munkahelyi baleset több mint egynegyede. A balesetek számának leszorítása érdekében sok még a teendő a munkavédelem területén, vélik a szakemberek. Nem csupán az oktatások tekintetében van sok teendő, hanem sokszor a balesetekhez az is hozzájárul, hogy kiket alkalmaznak a munkáltatók az építkezéseken. Nagy ugyanis a munkaerőhiány e területen is, emiatt sok az idősebb munkavállaló, és azok száma is megemelkedett, akik alulképzettek vagy külföldről vállalnak munkát nálunk.

A körülmények tehát meghatározóak: a munka sok, az építőipari cégek kapacitása kevés, csakúgy, mint a jó szakember, ennek ellenére cél, a balesetek elkerülése, de legalábbis számuk drasztikus csökkentése. Ebben segíthet a komolyan vett munkavédelem.

 

Munkavédelem az építőiparban

A legtöbb munkáltatót a munkavédelmi előírások betartásában csupán a büntetéstől való félelem hajt, pedig az igazi célja a balesetek elkerülése lenne. Nem csak a munkavállaló érdeke, hogy munkavédelmi oktatáson részt vegyen, hanem ha munkáltatóként betartjuk a munkavédelmi oktatásra vonatkozó előírásokat, és azt valóban komolyan vesszük, akkor cégünknél növekszik a munkabiztonság, csökkennek a munkahelyi balesetek, ezzel csökken a kieső idő, és a termelés is hatékonyabb, folyamatosabb lesz. A munkavállalónak pedig kellően komolyan kellene venni a munkavédelmi oktatás keretében hallottakat és az oktatás tudnivalóit a gyakorlatban is alkalmazni, hiszen ezzel csökkennek a sérülések veszélyei, könnyebben felismerik a balesetveszélyes helyzeteket, és ha megváltozik a munkakörnyezet, jelzéssel élhetnek a munkáltató felé. A hatékonyabb oktatás érdekében jó, ha munkavédelmi képviselőt is választunk a munkahelyeken, aki rendszeresen részt vesz munkavédelmi képviselői képzéseken.

Az építőipar munkavédelemben való kiemelt szerepét jól mutatja, hogy különálló miniszteri rendelet foglalkozik a legfőbb építőiparban szükséges munkavédelmi szabályok ismertetésével. Érdemes olyan munkavédelmi szolgáltatóval szerződést kötni, aki jártas az építőipari munkavédelem speciális területén, rendelkezik építőipari képzettséggel, gyakorlattal, és szakmai referenciákkal.

A kivitelezőnek az építési tevékenység során kötelező munkavédelmi koordinátort igénybe venni, aki munkavédelmi szakképzettséggel rendelkezik, és feladata, hogy összehangolja a biztonsági és egészségvédelmi tervben előírt követelmények megvalósulását, és a különböző munkáltatók közötti tevékenységeket, ellenőrzi a munkafolyamatokat. Egy esetben nem kötelező a munkavédelmi koordinátor igénybevétele, ha a kivitelező rendelkezik olyan szakképesítéssel, amely a munkabiztonsági szaktevékenység ellátásához szükséges.

(X)

A szerző legújabb cikkei:
Bajban a nemzetközi építőipar: hamarosan elfogyhat a homok a Földön
Tervezzünk biztonságos otthont!
Árnyékolástechnika egyszerűen – kerti pavilon és pergola
Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben
Modern vonalak a kerttervezésben
Elhunyt Pásztor Erika Katalina
Ipari komplexumok zölden
Tradíció és innováció az építőiparban
Átfogó felmérés az építész szakmáról 2017
Poszterek és plakátok a lakberendezésben
Vályogházak felújítása – számos buktatóval
Üzlet- és irodaberendezés felsőfokon

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások