sebesp | 2018. március 21.
     
Albániában magas fokra emelkedhet az elegancia, ha megépül a Bjarke Ingels építészirodája által tervezett új színház Tiranában, ami már önmaga is csokornyakkendőt formál.

Az új albán Nemzeti Színház a város meglévő színházát helyettesíti, három auditóriumot, egy tetőszinti amfiteátrumot és egy nyilvános plázát kínál események helyszínéül.

Az öt alkotóelem elrendezése határozta meg az épület szokatlan formáját, amelyet a BIG nyakkendő formájában fogalmazott meg. A fő auditórium középen helyezkedik el, összekötve két különálló épületrészt a két oldalán. A pláza a terek alatt kialakult nyílásban helyezkedik el, így helyet biztosít rögtönzött utcai előadásoknak és eseményeknek, miközben az amfiteátrum a lejtős tetőt használja ki.

A látogatók oldalról juthatnak be az épületbe. A bejárattól két nagy lépcsősor vezet a fő előcsarnokba, ahonnan a fő auditórium és a két kisebb színháztér érhető el.

Az üvegfelület végigfut az épület két homlokzatán, amelyek a belül zajló tevékenységek tárják fel a nyilvánosság felé. A BIG úgy írja le, mint "egy történeteket elmesélő könyv a nyilvánosság számára, lehetővé téve, hogy a színház napi élete önálló színpadként működjön".

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei:
Hamarosan HÉV-ek és vonatok zakatolnak Budapest belvárosa alatt
Peter Zumthor megépítette az "ateisták templomát"
Elkezdődött a Héttorony Fesztivál
A RIBA Brexit túlélési útmutatót adott ki a brit építészeknek
A csúnya ház mindig rossz ház?
A második világháború utáni Berlin legnagyobb beruházását indítja el a Siemens
A református egyház nyugdíjpénztára épít parkolóházat Kolozsváron
Elkészült az új budapesti hatszintes fürdőpalota
Hamarosan indulhat a Lánchíd felújítása és kiszélesítése
Sejtelmes geometria egy idilli völgyben
Étteremfalu egy aknagyár helyén
Kós Károly isztambuli tevékenységét bemutató kiállítás nyílt Budapesten
Torinóban egy új hegyet építenének



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 10 (5 szavazatból)