sebesp | 2018. március 21.
     
Albániában magas fokra emelkedhet az elegancia, ha megépül a Bjarke Ingels építészirodája által tervezett új színház Tiranában, ami már önmaga is csokornyakkendőt formál.

Az új albán Nemzeti Színház a város meglévő színházát helyettesíti, három auditóriumot, egy tetőszinti amfiteátrumot és egy nyilvános plázát kínál események helyszínéül.

Az öt alkotóelem elrendezése határozta meg az épület szokatlan formáját, amelyet a BIG nyakkendő formájában fogalmazott meg. A fő auditórium középen helyezkedik el, összekötve két különálló épületrészt a két oldalán. A pláza a terek alatt kialakult nyílásban helyezkedik el, így helyet biztosít rögtönzött utcai előadásoknak és eseményeknek, miközben az amfiteátrum a lejtős tetőt használja ki.

A látogatók oldalról juthatnak be az épületbe. A bejárattól két nagy lépcsősor vezet a fő előcsarnokba, ahonnan a fő auditórium és a két kisebb színháztér érhető el.

Az üvegfelület végigfut az épület két homlokzatán, amelyek a belül zajló tevékenységek tárják fel a nyilvánosság felé. A BIG úgy írja le, mint "egy történeteket elmesélő könyv a nyilvánosság számára, lehetővé téve, hogy a színház napi élete önálló színpadként működjön".

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei:
Ez már a minimalizmus vége?
Csavart torony épülhet hamarosan az Árpád hídnál
Felhőkarcoló Stop: 65 vagy 90? Ez itt a kérdés!
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervezKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 10 (5 szavazatból)