hír exkluzív Kálvin tér Polgárdi Ákos reformáció Szabó Levente

Egyedi térkövet kapott Pákozd református gyülekezete


Ware-Nagy Orsolya | 2018.03.25

A budapesti Kálvin téri felújítás és közterület-rendezés keretében 95 db 50×50 cm-es, egyedi felirattal ellátott térburkoló elemet helyeztek el a téren. Mindegyik feliratos kőből kettő készült – a "másodpéldányokat" vidéki és határon túli protestáns gyülekezetek kapják meg.

Szabó Levente és Polgárdi Ákos koncepciója szerint a feliratos kövek szabálytalanul, elszórva, illetve sűrűsödési pontokat kijelölve jelennek meg a burkolatban, igazodva a burkolatosztás raszteréhez. A 95-ös szám természetesen Luther Márton 95 tételére utal, amelyeket a wittenbergi vártemplom kapujára szögezett ki. Minden egyes kőre két felirat került: egy a reformáció szempontjából jelentős külföldi személytől (Luther, Kálvin, Melanchton...) vett idézet, illetve egy olyan magyar idézet (Sylvester Jánostól kortárs írókig), amely arról tanúskodik, milyen nagy hatással volt a reformáció a magyar kultúrára, művelődéstörténetre, irodalomra. 

A 95 egyedi feliratos térkő két példányban készült: egyet a kálvin téri burkolatban helyeztek el, egyet pedig olyan vidéki és határon túl protestáns gyülekezetekhez juttatnak el, akik igényt tartanak rá, így olyan láthatatlan kapcsolatok sorát hozva létre, amelyek megye- és országhatárokon is túlnyúlnak. Kapcsolatról beszélve meg kell említeni az egymás mellé kerülő magyar és külföldi idézetek között szükségszerűen létrejött párbeszédet is. 

A 38-as sorszámú követ Szabó Levente Ybl-díjas építész – akinek nagyapja egykor a település református lelkésze volt – és családja hozták el Pákozdra és adományozták a református gyülekezetnek. A tervet ismertetve Szabó Levente elmondta, hogy olyan észrevétlen jeleket szerettek volna elhelyezni a tér különböző pontjain, amelyekre a járókelők rábukkanhatnak, és talán egy-egy elolvasott idézett hatással lehet a gondolataikra, az adott napjukra. 

Kardos Péter, Pákozd református lelkipásztora megköszönte a nagylelkű felajánlást, és megjegyezte, hogy ezek a feliratos burkolóelemek "botlatókövekként" olyanokat is megszólíthatnak, akik csak éppen arra jártak, így szélesebb kör szólítható meg. 

Az eredeti elképzelés szerint a Kálvin téren beépített 95 db követ lehetett volna "örökbe fogadni" egy év elteltével, végül azonban úgy döntöttek, hogy a téren is megtartják a köveket, és további 95 darabot kaphatnak magyar protestáns gyülekezetek. 

A pákozdi feliratos követ hétfőn el is helyezték a templom déli bejárata mellett - a felajánlást ezúton is köszönjük!

Ware-Nagy Orsolya - Pákozdról  

A projekt a Hetedik műterem weboldalán
A projekt oldalán az egyes kövek utóélete is követhető: Reform500.hu
Korábbi cikkünk: Városképbe ágyazott Reformációs Örökség

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások