sebesp | 2018. március 26.
     
Ennek a háznak a lényege, hogy ablakot nyisson a békés tóra, melynek partján áll, és a körülötte lévő természetre.

A YH2 építésziroda tervei alapján készült ház egy egykori bungaló helyén áll, csak pár lépésre a Lac Plaisant tó partjától a kanadai Mauricie régióban. Az egyszerűségnek, a kényelemnek és a finom kidolgozásnak köszönhetően a projekt megvalósítja az építész arra való törekvését, hogy megragadja a nyaralóban eltöltött idő lényegét – egy faház formájában, amelyet kifejezetten a vakációzásra terveztek, lehetővé tette az igazi összeolvadást a természettel.

A kívül és belül pusztán fából készült épület egyetlen nyeregtető alá szervez minden helyiséget. A kis tisztáson álló tömeg lábazata láthatatlan, ezzel úgy hat, mintha csak leült volna a zöld gyepszőnyegre. Visszafogott építészete nagyon szűk palettáról, szerényen válogatta az anyagokat, összhangot keresve a tisztogatással és a tóval. A teljes külsőt, mind a tetőt, mind pedig a falakat teljesen fehér cédrus deszkázat borítja.Az épület mindkét hosszanti oldalán három nagy, magas üvegtábla található, amelyek lehetővé teszik a belső és a külső terek közötti zavartalan átmenetet. A déli oldal teljes felületén üveg, ami közvetlen kapcsolatot teremt a tó és a lakóterek között. A déli homlokzat teljes átláthatósága ősszel és télen elegendő napfényt biztosít, míg a ház és a tó között álló fák mérséklik a nyári napsütést.

A ház igazi nyugalmat áraszt, egy igazi családi üdülőház, amelyben akár tizenketten is elférnek, a két földszinti hálószobában és a nagy, nyitott hálótérben az emeleten.

Forrás: YH2 Architecture / v2com
Képek: Francis Pelletier

(Az épületről Laurencián kilátás / Nyaraló, Saint-Elie de Caxton, Québec, Kanada címmel a Metszet 2018/2 számában jelent meg cikk – a szerk.)

A szerző legújabb cikkei:
Elindul a Budai Palotanegyed teljes építészeti átvilágítása
Megtaláltuk új Nemzeti Galéria testvérét, azt is a SANAA tervezte
Elhunyt Tokár György
A börtön világa építészeti motívumok segítségével
Bazi kis texasi lagzi egy ékszerdobozban
Hallott már a fémfáról?
A Henning Larsen iroda bővítheti Párizs legnagyobb operaházát
Európa egyik legkorszerűbb játszótere épül a Városligetben + videó
Muku Óvoda, egysejtűek halmaza
A Millennium Házaként újul meg a Városliget egyik legszebb épülete + videó
Készül a Duna kikötőfejlesztési főterv stratégia
Az egykori királyi külügyminisztériumot is visszaépítik a Várban
Egy csók és más semmi... na, meg a gombokKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (3 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások