sebesp | 2018. március 26.
     
Ennek a háznak a lényege, hogy ablakot nyisson a békés tóra, melynek partján áll, és a körülötte lévő természetre.

A YH2 építésziroda tervei alapján készült ház egy egykori bungaló helyén áll, csak pár lépésre a Lac Plaisant tó partjától a kanadai Mauricie régióban. Az egyszerűségnek, a kényelemnek és a finom kidolgozásnak köszönhetően a projekt megvalósítja az építész arra való törekvését, hogy megragadja a nyaralóban eltöltött idő lényegét – egy faház formájában, amelyet kifejezetten a vakációzásra terveztek, lehetővé tette az igazi összeolvadást a természettel.

A kívül és belül pusztán fából készült épület egyetlen nyeregtető alá szervez minden helyiséget. A kis tisztáson álló tömeg lábazata láthatatlan, ezzel úgy hat, mintha csak leült volna a zöld gyepszőnyegre. Visszafogott építészete nagyon szűk palettáról, szerényen válogatta az anyagokat, összhangot keresve a tisztogatással és a tóval. A teljes külsőt, mind a tetőt, mind pedig a falakat teljesen fehér cédrus deszkázat borítja.



Az épület mindkét hosszanti oldalán három nagy, magas üvegtábla található, amelyek lehetővé teszik a belső és a külső terek közötti zavartalan átmenetet. A déli oldal teljes felületén üveg, ami közvetlen kapcsolatot teremt a tó és a lakóterek között. A déli homlokzat teljes átláthatósága ősszel és télen elegendő napfényt biztosít, míg a ház és a tó között álló fák mérséklik a nyári napsütést.

A ház igazi nyugalmat áraszt, egy igazi családi üdülőház, amelyben akár tizenketten is elférnek, a két földszinti hálószobában és a nagy, nyitott hálótérben az emeleten.

Forrás: YH2 Architecture / v2com
Képek: Francis Pelletier

(Az épületről Laurencián kilátás / Nyaraló, Saint-Elie de Caxton, Québec, Kanada címmel a Metszet 2018/2 számában jelent meg cikk – a szerk.)

A szerző legújabb cikkei:
Üvegvilla lebeg a tó felett
Nagy Csaba Prima Primissima díjas
Transzparens intimitás: új szárnyat kap a SOTE
Kicsomagolták a Királyi Lovardát
15 medencével épül újjá a debreceni strand + videó
Európa, majd a világ legjobb középülete díját is elnyerte a Néprajzi Múzeum új épülete
Szerény skót házikó lett az Év Háza Nagy-Britanniában
Rezsicsökkentés a tervezőirodáknál
Ötletpályázatot írtak ki a Városmajori Szabadtéri Színpad átalakítására
Egyre egyenesebb a pisai ferde torony
Napcsapdák és panorámás skybar a Népliget mellett
Megkezdődött a parkolóház építése a Liszt Ferenc repülőtéren
Budapesti beruházások is vannak a RIBA idei díjazottjai között



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (3 szavazatból)