Safdie Építésziroda terve szinteltolásos lakótorony kapuval megaprojekt Kínában új építés

A sárga-tenger-parti szinteltolásos lakótorony hatalmas kapujával elképesztő látványt nyújt


Java | 2018. március 28.
     
Pontosan ez volt nem titkolt célja a tervező Safdie építészirodának, s ebben méltó partnere volt Kína vezetősége, akik mindig nyitottak voltak a kuriózumnak számító különleges építészeti formavilágra. Ennek mintegy előfutára volt a tervezőiroda 2016-ban bemutatott szingapúri kettős tornya.

A kínai fejlesztés elnevezése "Arany Álom Öböl", és a toronykomplexum a 21. századi építéstechnológiai megoldások széles skáláját prezentálja. Tudható, hogy ez csak a megaprojekt első eleme, mivel a továbbiakban újabb hasonló lakótornyok és villaépületek csatlakoznak majd a már elkészült ingatlanegyütteshez.

A Safdie építésziroda az első ütemben egy csaknem 500 000 m2-nyi összalapterülettel, 2500 lakással és 6 000 m2-nyi kiskereskedelmi térrel rendelkező monumentális lakóházat tervezett Qinhuangdao városában, pár száz kilométerre Pekingtől, a Sárga-tenger partján. A különböző magasságú szárnyak szintenként eltoltak, így még több zöld területet tudtak elhelyezni az épület egyes szintjein. A komplexum felső traktusának betonelemei szinte hullámoznak, ahol számos négyzet alakú teraszt helyeztek el, hogy minél többen élvezhessék a gyönyörű kilátást. Továbbá az épület formájának különleges, játékos konfigurációi még több lakást látnak el természetes fénnyel, és még többen élvezhetik a tenger látványát is.

A tervezők célja az volt, hogy ne csak a luxust képviseljék lakásaik, hanem megfizethető áron tervezzenek minőségi lakásokat, ezáltal a legkülönbözőbb igényeket kielégítve. Ennek is köszönhető, hogy olyan egyedi homlokzati elemek teszik különlegessé a komplexumot, amelyek eltérő elhelyezkedésű és adottságú otthonokat eredményeztek. 15 és 30 emeletes házrészek kapcsolódnak egymáshoz, hogy biztosítsák a sokszínűséget és az egyediséget, miközben sok lakás elfér a falak között.

Projektinformáció:
Tervező: Safdie Architects
Moshe Safdie (vezető tervező); David Brooks, Sean Scensor, Carrie Yoon (senior projektvezetők); David Orens (projektvezető); Daniel Cho, Michael Guran, Shiyun Qian, Ivy Sun, Nan Xiang, Ye Yang
Helyi tervezőiroda: China Shanghai Architectural Design & Research Institute Co. Ltd.

Képek: Kerry Properties és Safdie Architects
Forrás: Designboom.com

A szerző legújabb cikkei:
A napelemes sótalanító rendszer megoldást kínál a fenyegető ivóvízhiányra
Újragondolt koncepcióval rukkolt elő a Foster+Partners a Makaóban építendő Apple Store terveinél
Tel-Aviv új, a Bauhaus környezetbe illeszkedő lakótoronnyal gazdagodik
A Sberbank gigantikus székháza az "orosz Szilícium-völgyben" épül
Nyíregyházi Állatkert, jégkorszaki interaktív állatbemutató
Robotok uralma a világ legmodernebb gyárában
A Magyar Állami Operaház misztériuma a színfalak mögött – a részletekbe Zoboki Gábor avat be
Szeged új modern, versenyzésre is alkalmas uszodát épít a Modern Városok Program keretén belül
Két hónappal hamarabb készül el a Liszt Ferenc repülőtér 2B termináljának új utasmólója
Alakul a Millenáris Széllkapu – Elkészült az alagút a Millenáris Park alatt
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületben
Millennium Gardens irodaház építése indul a Duna-partonKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (4 szavazatból)