sebesp | 2018. április 3.
     
Pezo von Ellrichshausen terepbe ágyazott betonépítményt készített a Csendes-óceán partján az oroszlánfókák élőhelyeként számon tartott természetvédelmi területen.

"Több mint egy kunyhó, de kevesebb mint egy ház" állítják a tervezők az átlátszatlan "Loba házról", mely egy oroszlánfóka élőhellyel néz szembe a Chilében, a Csendes-óceán partján. A monolitikus objektum kidolgozásánál a tervezőcsapat az észlelési nyílások és a rejtekek adó takarás egyensúlyát kereste. "A szélességben alulméretezett, keskeny és magas tömeget úgy lehet értelmezni, mint egy lakott falat, amely merőleges a természetes topográfiára" – mondják az építészek.

A tetőterasz a táj kiegészítéseként szolgál, míg a 70 négyzetméteres nyaralóház belsejében az egyetlen barlangszerű szobát három nagy betonoszlop és két híd bontja részekre. Az ágyak a hat szint közül a legfelsőn kaptak helyet, alacsony belmagassággal, míg az ülőalkalmatosságok és asztalok az alsó szintre kerültek.

Gondosan elhelyezett nyílások találhatók a hosszú hasáb mindkét oldalán, a felső tetőablakok pedig úgy tervezték, hogy természetes megvilágítást juttassanak a belső térbe. Kívül, a tetőteraszon egy lépcsős geometriai elem biztosít helyet a táj fölé emelkedve a naplemente látványának élvezetére.

Forrás: www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei:
124 új épület lesz a Szentendrei Skanzen Erdély bemutatóján
Több helyen meg kell erősíteni az Iparművészeti Múzeumot, új engedélyezési terv készült
24,4%-kal nőtt az építőipar termelése augusztusban
Fosteréké az idei Stirling-díj
Jéglencse: 25 milliárdból épül sportcsarnok Székesfehérváron
Átadták a felújított Gül Baba türbéjét
Fal fellebben, festék loccsan
Embert ölt Fosterék ablaka
A korszerű funkciók figyelembevételével újult meg a Budai Vigadó
Az építészet ereje
Környezettudatos épületek tervezésére kell törekedni
Föld alatt kötné össze a Déli és a Nyugati pályaudvart a kormányzat
Nincs itt semmi látnivaló, csak egy átlagos kínai magasház tornyosul előttedKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 10 (5 szavazatból)