pestimonika | 2018.04.04
Archív fotógyűjteményt bemutató weboldalt indított a Lechner Tudásközpont. Az 1945 és 1990 közötti hazai építészet lenyomatát őrző Dokumentációs Központ online fotótárában többek között ikonikus épületeket, a Nyugati pályaudvar felújítását, vagy éppen az állami tervezővállalatok életét bemutató sok évtizedes felvételeket böngészhetünk.

Április 4-én indult a Lechner Fotótár, az idén öt éves Lechner Tudásközpont mindenki számára online elérhető fotóarchívuma. A digitalizált válogatás a Lechner Dokumentációs Központjában őrzött VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet), FTV (Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat) és UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) tervezővállalatok 1945 után készült építészeti-építésügyi fotóit mutatja be.

„A mai közhasználatú épületállomány jelentős része a rendszerváltást megelőző időszakban működő állami vagy önkormányzati (tanácsi) tulajdonú tervezőintézetek alkalmazottai által létrehozott építészeti alkotás. Az épületek műszaki megoldásait, az alkotók szellemi munkájának hagyatékát dokumentáló fotók így összegyűjtve, háttérinformációkkal együtt először kapnak széleskörű nyilvánosságot.” – mondta el Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára.

A most nyilvánossá tett, sok évtizede készült képek között a háború után újjáépített épületek, műemlékek, szocmodern létesítmények, lakótelepek, a korszak építőiparában használatos műszerek, munkagépek digitalizált fotói, valamint geodéziai felmérések pillanatképei mellett képzőművészeti alkotásokat ábrázoló felvételek és életképek is felbukkannak. „A Lechner Tudásközpontban őrzött gyűjtemény teljesebb körű megismerése és feldolgozása, az építészet és az építésügy közel fél évszázadnyi fotódokumentumainak feltárása az építészeti kultúra népszerűsítése mellett hozzájárul az épített környezetünk fejlődéséhez és fejlesztéséhez is.” – tette hozzá Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára. A Hősök teréről, az M3-as metró építéséről vagy Sopron városléptékű rekonstrukciójáról készült fotók nem csupán az építészek és a kutatók, hanem mindenki számára izgalmas kordokumentumok lehetnek.

A Fotótár weboldalán témák szerint, szűrők beállításával lehet keresni a fotók között, a felhasználói fiók létrehozásával pedig a kedvenc képekből saját album létrehozására is van lehetőség. Bár egy kép többet mondhat ezer szónál, a fotók adatlapján nem csupán az alapvető információk elérhetőek, hanem a kapcsolódó tartalmak is. Így a Lechner Tudásközpont Dokumentációs Központjában megtalálható tervek, filmek, vagy a képet illusztrációként felhasználó cikkek között is lehet böngészni a fotók adatlapján. Noha a gyűjteményben akad beazonosíthatatlan forrású képi anyag is, ugyanakkor például a Nyugati pályaudvar 1970-es évekbeli felújításáról vagy a Hotel Budapestről (Körszálló) nem csupán fotóanyagot, de tervdokumentációt is őriz a Lechner.

A Lechnerben tárolt régi fotók, negatívok, üvegnegatívok, diapozitívok és diafilmek legnagyobb része még feldolgozatlan. Megsárgult papírdobozok és fémszekrények rejtik a 40-50 éves felvételeket. Az épületfelmérések és -vizsgálatok során készített, sokszor csupán falrepedéseket és apró részleteket bemutató fotók ezrei között időnként rendkívül értékes fényképek bukkannak elő, melyek nem minden esetben építészeti, építészettörténeti szempontból jelentősek ─ ilyen például egy Borsos Miklós szobrászt kőfaragás közben ábrázoló kép http://lechnerkozpont.hu/cikk/balatoni-kis-toszkana, vagy a balatoni stégen ábrándozó gyerekeket megörökítő felvétel.

A Fotótár oldalán közzétett képek a forrás megjelölésével, nem kereskedelmi célra ingyenesen elérhetők és szabadon felhasználhatók. A digitális archívum folyamatosan bővül a volt állami tervező- és kivitelezővállalatok anyagával, a gyűjtemény a fototar.lechnerkozpont.hu weboldalon érhető el.

A Lechner Tudásközpont a VÁTI néven ismert, több mint ötven évet megélt, regionális fejlesztési és urbanisztikai intézmény nyomdokain indult. A Lechner Dokumentációs Központja egy közel félmillió dokumentumegységet – azaz több millió tervlapot – tartalmazó tervtárat működtet, melynek gyűjtőkörében többek között fellelhetőek területfejlesztési és –rendezési dokumentumok, a megszűnt állami tervezővállalatok építés–műszaki tervdokumentumai, geotechnikai szakvélemények és energetikai tanúsítványok. Emellett a Központ kiemelkedő urbanisztikai szakkönyvtárral, valamint építési fotó- és filmarchívummal rendelkezik. A tervtár gyűjteményének legrégebbi darabjai az 1940-es évekből származnak.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások