sebesp | 2018. április 4.
     
Az ország legnagyobb múzeuma lesz a Lengyel Történelmi Múzeum, az intézmény várhatóan 2020-ig nyílik meg Varsóban.

A Lengyel Történelmi Múzeum 2006 óta működik, de székhely, telek nélkül. A tárgyakat, emlékeket összegyűjtő, külső tárlatokat szervező, a lengyel történelem népszerűsítésével foglalkozó intézménynek évek óta csak egy kisebb épület áll rendelkezésre Varsó belvárosában. Évekig gondot okozott ugyanis a megfelelő helyszín kiválasztása.

Jaroslaw Sellin lengyel kulturális miniszterhelyettes arra emlékeztetett, hogy a múzeumot nemrégen kezdték építeni Varsóban, a Visztula bal partján álló 19. század eleji erőd, a Citadella területén. Arra vonatkozóan, hogy az intézményt az eredeti tervek szerint novemberben, Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából adták volna át, Sellin elmondta: az időpont minden bizonnyal 2019-2020-ra tolódik el, egyes részeket viszont korábban is átadhatnak.

A Lengyel Történelmi Múzeum kiállítási területe országos viszonylatban a legnagyobb lesz és a második világháború óta a legdrágább kulturális beruházásról van szó.

A múzeum kiállítótermei a korábban ismertetett tervek szerint csaknem 7 000 m2-nyi területet foglalnak el. Az intézmény része lesz a Citadellában már részben meglévő múzeumi negyednek, amely magában foglalja majd többek között a Lengyel Hadtörténeti Múzeum új épületét, valamint a 2015-ben megnyílt Katyni Múzeumot is.

A Lengyel Történelmi Múzeum közel 500 millió zlotys (mintegy 37 milliárd forintos) beruházásként épül. A tárgyi emlékeket jelenleg is gyűjtik, a kiállítások a már létező lengyelországi múzeumok egyes kiemelkedő műkincseit is egy helyen összpontosítják. A tervek szerint multimediális eszközök felhasználásával időrendi és tematikus bontásban egyaránt szemléltetik majd Lengyelország több mint ezeréves történetét az új épületben – adta hírül az MTI.

A 20 000 m2-es múzeum a Paczowski & Fritsch Architects tervei alapján épül.

A szerző legújabb cikkei:
A BIG strandja Aarhusban
Kastély a fjordban
Év végére elkészül a Párisi Udvar Hotel Budapest
Új országos pszichiátriai intézet épül Budapesten
Kaliforniai álom 1961
Miért tartja "lúzernek" Trump az Egyesült Államok új londoni erődjét?
Magyar projekt is bekerült a World Architecture Festival második fordulójába
Felhőkarcoló Stop: Döntés született
Tervező kerestetik, de olcsóbban!
Kabinláz: Környezetbarát fakunyhókat épít a Hello Wood
Japán dizájnba költözött az iszlám tudásközpont
Megjelent a Pro Architectura díj 2018. évi hirdetménye
Stadion még nincs, de látogatni már lehetKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: