donkanyar | 2018. április 17.
     
Az I. ütemben visszaépül a háború után elbontott emelet és rizalit, illetve az eredeti tetőkontúr.

A műemléki díszítőmunka nem része jelen beszerzésnek, de a szerződés így is 9,8 milliárd forintról szól, másfél éves időtartamra. A korábbi közbeszerzési anyag szerint a teljes beruházás várhatóan 2,5 évig tart, a becsült bekerülési volumen 35-38 milliárd forint.

Az egykori, hétszintes Pénzügyminisztérium Fellner Sándor és Egerzeiger Gyula építészek tervei szerint épült, és 1905-ben avatták fel. Az építkezés során számos új technikát alkalmaztak, így például vasbetont, acélszerkezetet is beépítettek az angol késő gótikus (Tudor) és a francia késő barokk (XVI. Lajos) stílusjegyeket felvonultató palotába. 1936-ban az épület alatt található barlangrendszert nemcsak óvóhellyé alakították át, hanem összekötötték a várban fellelhető több kormányzati központtal is (Belügy-, Külügy-, Hadügyminisztérium, Miniszterelnöki Hivatal, Tábori Püspökség, Kormányzósági palota, Főhercegi palota stb.).

A II. világháborúban súlyosan sérült épületet 1948-1955 között idősebb Kotsis Iván és Rados Jenő tervei alapján állították helyre, akik a rekonstrukció során erősen egyszerűsítették az épületet. Az ingatlan eleinte raktár, majd általános iskola volt. 1950-től a Tanfolyamellátó Nemzeti Vállalat, 1954-től a Budapesti Műszaki Egyetem Diákotthona használta. 1968-1981 között itt működött a legendás Várklub is, ahol a magyar beatnemzedék szinte összes zenekara fellépett. A tervek szerint a régi pénzügyminisztériumi épületbe a Nemzetgazdasági Minisztérium fog beköltözni, akik már tavaly elkezdték a József nádor téri székházuk eladásáról szóló tárgyalásokat.

A szerző legújabb cikkei:
Kétmilliárd forintból épül új híd Baján
Elkezdték a gellérthegyi sikló építését
4,1 milliárdból felújítják a Széna és a Vörösmarty teret
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídja
Új fővárosa lesz Kínának?
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbítására
Új Tisza-híd épül Szolnok mellett
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációtKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)