sebesp | 2018.04.23
A Zaha Hadid Architects tervei alapján Kínában valósul meg a boltívekből összeállított általános iskola.

A Lushan Általános Iskola a tartomány fővárosától, Nancsuangtól 160 km-re északnyugatra fekszik egy kis félszigeten. A terv szerint 12 környező falut kiszolgáló iskola akár 120 gyermeket is befogadhat.

Campusz-stílusú elrendezés eredményeként az iskola különállóan elhelyezett tantermei, a diákszállója és kiszolgáló épületei optimális természetes fényt kapnak. Mindegyik íves épületelemnek van egy túlnyúló tetőfelülete a nagy ablakok árnyékolására.

Az épület külső környezete – amely szabadtéri oktatás és sportolás számára biztosít helyet – árvízvédelmi területként is szolgál. A hosszú központi udvar lesz a fő játszóhely.

Kívülről az épületeket háromszögletű kerámialapokkal borítják majd, Csianghszi (Jiangxi) múltjára utalva. "A régióban a legkiválóbb minőségű kerámiatermelésnek messze nyúló történeti háttere van, a Ming-dinasztiából eredően" – nyilatkozták a tervezők. "Ez a hagyomány folytatódik az iskola kerámia külső burkolatában, amelyek különböző színárnyalatokkal készülnek, így utalnak az épületekben helyet kapó különböző funkciókra."

Az iskolát teljesen helyi építőanyagok és technikák segítségével fogják felépíteni, hogy minimalizálják az építési időt, és csökkentsék a távolabbról szállítandó elemek számát.

A boltívek habanyagú zsaluzó formáit a helyszínen ipari robotok készítik el.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások