épületek cikk tree-ness house új építés Tokió Akihisa Hirata organikus építészet

Tokió közepén a Tree-ness House mini botanikuskertjei javítják a levegő minőségét


Java | 2018. április 26.
     
A japán Akihisa Hirata építész terveiben találékonyan és játékosan javította a meglehetősen sűrűn beépített tokiói helyszín mikroklímáját. Az általa tervezett minimalista ház változatos terei mini botanikuskerteket képviselnek, s ezek együttes hatása már hatékonyan, természetes módon, és illúziókeltően növelik a levegő tisztaságát, frissességét.

A vegyes funkciójú épületben a lakások mellett az alsó szinten találhatók a kereskedelemi helyiségek. A ház doboz alakú egységekből épült fel, amelyek szabadtéri nyílásokban folytatódnak, így a kint és bent világa szinte hullámzik. Ez esetben az eklektikus, túlzsúfolt építési környezetben hangsúlyos szerepet kapnak az épület háromdimenziós minikertjei. A különféle alakzatok a lakások belső tereinek folytatásai, ezzel megtörik a sivárságot, és egyfajta játékos sokszínűséget eredményeznek az egyébként szürke környezetben.

Az építész nemes egyszerűséggel "zavaros térnek" nevezi ezt a struktúrát, ahol a már említett kül- és beltéri kapcsolatok új dimenziót kapnak. Az épület a Tree-ness House nevet kapta, amely azt szimbolizálja, hogy a lakóház különböző elemei a fa egyes részeit jelenítik meg, mint a gyökérzet, a törzs, az ágak, és a gallyak, a változatos lombkorona pedig maga az ingatlan egyedi topográfiája.

Akihisa Hirata építész szerint lehetséges megvalósítani egy olyan építészeti logikát, amely a természethez elveiben jobban idomul, vagyis organikus rétegzettségű és némileg kusza struktúrát jelenít meg. Ez az új építészeti alapelv arra törekszik, hogy komplex ökoszisztémákat hozzon létre a zsúfolt városokon belül, tette hozzá az építész.

Fotók: Vincent Hecht
Forrás Designboom
 

A szerző legújabb cikkei:
Operatúra az Eiffel Műhelyházba
A Régészet Napja Magyarországon – május 26.
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!
Kaposvár intermodális csomópontot épít
A Foster + Partners aktívan részt vesz a futurisztikus Hyperloop rendszer megvalósításában
Bepillantunk a BudaPart építkezésébe a Kopaszi-gátnál
Az ajantai barlangkolostorok rejtélyes élete
A katari Nemzeti Múzeum egy gigantikus sivatagi rózsa
A 3h építésziroda a „Kreatív energiák a börtönben” című nemzetközi meghívásos tervpályázat 3. díjazottja
A Deloitte holland központja a világ legokosabb és legzöldebb irodaháza
A Nokia Skypark a második legjobb a világ irodafejlesztései között 2018-ban (FIABCI)
Az eVolo „Felhőkarcolók Versenye 2018” győztese az origami elve szerint épülő Skyshelter.zip
A sport és a kultúra egyetlen multifunkcionális sportcsarnokon osztozik SárváronKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)