épületek cikk tree-ness house új építés Tokió Akihisa Hirata organikus építészet

Tokió közepén a Tree-ness House mini botanikuskertjei javítják a levegő minőségét


Java | 2018. április 26.
     
A japán Akihisa Hirata építész terveiben találékonyan és játékosan javította a meglehetősen sűrűn beépített tokiói helyszín mikroklímáját. Az általa tervezett minimalista ház változatos terei mini botanikuskerteket képviselnek, s ezek együttes hatása már hatékonyan, természetes módon, és illúziókeltően növelik a levegő tisztaságát, frissességét.

A vegyes funkciójú épületben a lakások mellett az alsó szinten találhatók a kereskedelemi helyiségek. A ház doboz alakú egységekből épült fel, amelyek szabadtéri nyílásokban folytatódnak, így a kint és bent világa szinte hullámzik. Ez esetben az eklektikus, túlzsúfolt építési környezetben hangsúlyos szerepet kapnak az épület háromdimenziós minikertjei. A különféle alakzatok a lakások belső tereinek folytatásai, ezzel megtörik a sivárságot, és egyfajta játékos sokszínűséget eredményeznek az egyébként szürke környezetben.

Az építész nemes egyszerűséggel "zavaros térnek" nevezi ezt a struktúrát, ahol a már említett kül- és beltéri kapcsolatok új dimenziót kapnak. Az épület a Tree-ness House nevet kapta, amely azt szimbolizálja, hogy a lakóház különböző elemei a fa egyes részeit jelenítik meg, mint a gyökérzet, a törzs, az ágak, és a gallyak, a változatos lombkorona pedig maga az ingatlan egyedi topográfiája.

Akihisa Hirata építész szerint lehetséges megvalósítani egy olyan építészeti logikát, amely a természethez elveiben jobban idomul, vagyis organikus rétegzettségű és némileg kusza struktúrát jelenít meg. Ez az új építészeti alapelv arra törekszik, hogy komplex ökoszisztémákat hozzon létre a zsúfolt városokon belül, tette hozzá az építész.

Fotók: Vincent Hecht
Forrás Designboom
 

A szerző legújabb cikkei:
Magyarország legnagyobb, multifunkcionális sportcentrumát adták át Felcsúton
Világításpróba a debreceni Forest Offices-nél
Butikhotellé alakul az Andrássy úti Weiss Manfréd-villa
Újra régi pompájában a Veszprémi Érseki Palota
Tervezőcsere – Az Elysium luxus lakópark máris szerkezetkész állapotban van
3h_3 ház – ünnepi kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
Bemutatták a szenzációs magyar innovációt, a fűtő falfestéket
Az UNStudio és a Hardt bemutatta az európai hyperloop-állomások prototípusának látványterveit
A MÁS Stúdió két fiatal építésze saját tervezésű kápolnájában tartotta esküvőjét
Megújult a régóta üresen álló Bánffy-palota a Bimbó úton
Közösségépítő templomegyüttes készül Dömsödön
A Testnevelési Egyetem új központi épületének átadását is ünnepelték a tanévnyitón
Megnyílt Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb startup kampusza a MillenárisonKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)