hír díj cikk Egyesült Királyság Forensic Architecture london Turner Prize

A "Törvényszéki Építészek"-et is jelölték a rangos Turner-díjra


sebesp | 2018.04.29
Egy "építészeti nyomozócsoportot" is jelöltek a legnevesebb angol kortárs művészeti díjra, Turner Prize-ra.

A londoni Forensic Architecture csoport bűnügyek és jogsértések helyszíneinek 3D-s modelljét készíti el, hogy segítse a bűncselekmények bizonyítását. A 25 ezer fonttal (9 millió forinttal) járó művészeti díj döntőseinek mezőnyében főleg olyan művészek szerepelnek, akik politikai és társadalmi témákkal foglalkoznak. A Forensic Architecture mellett a Turner-díj esélyesei között van Naeem Mohaiemen, Charlotte Prodger és Luke Willis Thompson is.

A Tate Britain igazgatója, Alex Farquharson, a díj zsűrijének elnökeként elmondta: olyan művészeket választottak, akik napjaink legégetőbb politikai és humanitárius problémáit feszegetik.

A Forensic Architecture kollektívájában építészek, filmesek, szoftverfejlesztők, újságírók, jogászok és tudósok dolgoznak. Nyomozásaik és a bűntények helyszíneinek rekonstruálása révén már számos országban, köztük Németországban, Görögországban, Izraelben és Guatemalában sikerült bizonyítékokkal szolgálniuk különböző ügyekben.
A Londonban született, de Bangladesben felnőtt Naeem Mohaiemen filmjeivel a világtörténelem viharos korszakait idézi fel a gyarmatosítás, a nemzeti identitás, a baloldali politika és a migráció témájával kapcsolatban.
A Glasgowban élő Charlotte Prodger két videójáért kapta a jelölést. Az elsőt, amelynek címe Bridget after the Neolithic Deity, iPhone-nal forgatta. Másik munkája a videoformátumok fejlődésének közelmúltjával és saját életével foglalkozik.
A 30 éves új-zélandi Luke Willis Thompson fekete-fehér némafilmeket készít, amelyek a rendőrök által elkövetett emberölésekre koncentrálnak.

Farquharson szerint a művészek munkái rávilágítanak, hogy milyen fontos a mozgókép ezeknek a kritikus témáknak az ábrázolásában. A négy döntős munkáit szeptembertől a Tate Britain állítja ki, a győztest decemberben hirdetik ki.

A Turner-díj olyan művészek pályafutásának elindítását segítette, mint Damien Hirst. A díj rendre vitákat szít a modern művészet értékéről. Tavaly a zanzibári születésű 63 éves Lubaina Himid brit festőművésznek ítélték oda a Turner-díjat. Ő volt a rangos brit művészeti elismerés eddigi legidősebb, egyben első afrobrit női kitüntetettje.

A Turner-díjra két és fél évtized után tavaly első ízben lehetett ismét 50 évesnél idősebb művészeket jelölni. Az először 1984-ben odaítélt, J. M. W. Turner XIX. századi brit festőművészről elnevezett elismerést 1991 és 2016 között csak 50 évesnél fiatalabb művészek kaphatták meg, de ezt a megkötést 2016-ban feloldották – adta hírül az MTI

A Forensic Architecture-t (Törvényszéki Építészet) 2010-ben alapította Eyal Weizman építész. Az iroda kreatív teljesítménye széles körű szellemi összedolgozás eredménye. Az elmúlt években a Forensic Architecture azzal azonosította magát, hogy úttörő módszereket fejlesztett ki az állami és vállalati jogsértések térbeli vizsgálatára világszerte. A csoport székhelye a Goldsmiths (University of London), munkatársai építészek, filmesek, szoftverfejlesztők, nyomozó újságírók, ügyvédek és tudósok. A jelenlegi csapat tizenöt főből áll.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások