hír díj cikk eVolo Felhőkarcolók Versenye 2018

Az eVolo „Felhőkarcolók Versenye 2018” győztese az origami elve szerint épülő Skyshelter.zip


Java | 2018. május 1.
     
Az eVolo Magazine 13. éve hirdeti meg a felhőkarcolók versenyét, amelynek célja a „magasra törő projektek” két évenkénti összevetése, az újabb és újabb technológiák, a legkorszerűbb anyagok, az esztétika és a térbeliség elvei alapján. Ebben az évben 526 pályázat érkezett. Ebből 3 győztest hirdettek ki, és további 27 kapott megemlítést.

Első helyezett: Skyshelter.zip
A győztes projekt tervezői Damian Granosik, Jakub Kulisa és Piotr Pańczyk Lengyelországból.
A természeti katasztrófák száma sajnos egyre növekszik a világon. Egy bizonyos térséget akár földrengés, árvíz vagy hurrikán is sújthatja. Az első díjas Skyshelter.zip azonban ilyen veszélyeztetett térségben is könnyen felállítható. A szellemes tervezés alapja az origami technika alapján épül. A speciális szerkezet összehajtott állapotban könnyen szállítható bármely helyszínre, és minimális idővel és munkaerőigényekkel telepíthető. Ezt a tömörített épületet szilárdan kötik a földhöz, s ezután fokozatosan növelik a magasságát az épület tetejére szerelt teherhordó, héliummal töltött ballon segítségével. A ballonban lévő gáz mennyiségétől függ az épület végleges magassága. Ahogy a léggömb emelkedik, az épület magassága is egyre növekszik, a külső és belső falak létrehozására használt szövetpanelek gyorsan kibontakoznak, és a 3D-s nyomtatott lemezek egymás után emelkednek fel, létrehozva a padlót és a különböző zónákat.

Második helyezett: a japán Shinto Shrine Jinja komplexuma
A Jinja komplexum különlegesség a modern felhőkarcolók között. Több mint két évszázaddal ezelőtt néhány ókori kézirat szerint az Izumo szentély 96 méter magasan feküdt a föld felett, ez szolgálta a Jinja felhőkarcoló történelmi eredetét. A hidroponikus gazdálkodási technológiák legújabb fejlesztése lehetővé teszi a vertikális rizstermesztést. A Jinja tetője lépcsős rizsfölddé alakítható át.

Harmadik helyezett: Waria Lemuy, tűzvédő toronyház Chiléből
Claudio C. Araya Arias tervező a megelőzésre teszi a hangsúlyt tervében. A projekt olyan passzív rendszereket alkalmaz, amelyek enyhítik a tűz terjedését segítő szél erősségét és a projekt minden irányából eloszlatják a tűz oltásához alkalmazott vizet is, s ezáltal megakadályozzák az újabb tüzek kialakulását. vagyis a tornyon találhatók szélcsillapító terelők, továbbá vízadagoló rendszerek is találhatók minden irányban.
További fotók: Noko

Forrás: Archdaily

A szerző legújabb cikkei:
5000 ember élelemzését látja el a svéd Plantagon vertikális farm + videó
Új fényben tündököl a Szent Jobb-kápolna a Bazilikában
Átadták a Fejér Megyei Kormányhivatal új székházát Dunaújvárosban
Új funkciókkal gazdagodik a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium
A jövő városnegyedét építi Torontóban a Google
"Vízszintes felhőkarcoló" Kínában: lenyűgöző mérnöki bravúr
Az Év Irodája 2018 verseny győztesei
Két hazai stadion is a 2018-as Év Stadionja versenyben + videó
Visszakerült méltó helyére a különleges mozaikfríz
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül ZalaegerszegenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások