épületek cikk fenntarthatóság intelligens megoldás zöld építészet Deloitte PLP Architects

A Deloitte holland központja a világ legokosabb és legzöldebb irodaháza


Java | 2018. május 7.
     
A nevezett amszterdami Edge irodaház a BREEAM minősítő rendszerben a megdöbbentő 98,4%-ot érte el. A fenntarthatóság jegyében az épületben számos smart megoldás szolgálja az ott dolgozók kényelmét, miközben belső tereinek designja is lenyűgöző.

A 2015-ben átadott épület hatalmas üvegfalai között minden transzparens. A 40 000 m2-es épület összterületének negyedén találkozóhelyek, tárgyalók és egyéb közösségi helyszínek találhatók, a mintegy 2 500 alkalmazottra pedig mindössze 1 000 munkaállomás jut. A Deloitte vezetése a OVG Real Estate ingatlanfejlesztő céget kérte fel, hogy váltsa valóra jövőbemutató vízióját.

Az idetelepített napelemek sokaságának és a földalatti energiatárolóknak köszönhetően az épület több elektromos energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az alkalmazott LED-világítási rendszer 80%-kal hatékonyabb, mint a hagyományos világítási technika. Az esővizet összegyűjtik a tetőről és az erkélyekről, és a kertek öntözésére, valamint a vécék öblítésére hasznosítják. A homlokzatok pozíciójá is tudatosan úgy  tervezték, hogy a nap energiáját minél jobban ki tudják használni. Az okos innovatív panelek 28 000 szenzort tartalmaznak, amelyek érzékelik a mozgást, a fényt, a hőmérsékletet, a páratartalmat és a szén-dioxid szintjét. A szenzorok a facility menedzserek számára értékes adatokat szolgáltatnak, hogy az épület egyes területeit mikor és hogyan használják a leghatékonyabban. Például olyan infót is kapnak, hogy ha egy adott helyiségcsoportot aznap éppen nem használják, akkor ott nem szükséges takarítani. Hosszú távon pedig a nem használt szobákat akár be is zárhatják az energiatakarékosság érdekében.
A 15 emeletnyi magasságú impresszív átrium látványában lenyűgöző és felette az ikonikus ferde multifunkcionális üvegtetőn át akadálytalanul beáramló napfény elárasztja a belső tereket természetes fénnyel, miközben hangszigetelőként a közeli autópálya és a gyorsvasút zaját is kiszűri. Az emeletek között található panelek segítségével a természetes átszellőzés is ragyogóan működik, így az elhasznált levegőt kiengedik, és helyére mindig friss oxigén érkezik.
A szolgáltatások minden szempontból a dolgozók kényelmét szolgálják! Például a kávégép felismeri a felé közeledő munkatársat, és már előre felkínálja számára a megszokott terméket. Az app mindennap jelzi azt a munkaállomást is, amely a felhasználók preferenciáinak ismeretében, a dolgozónak legjobban megfelel, hiszen a mai modern irodákban már nincs dedikált munkahely. Többféle munkahely-típus létezik, például van ülő vagy álló, tárgyaló vagy erkélyen található munkaállomás, vagy akár fókuszszoba is. A meeting pontos helyének megadásával az app javaslatot tesz az optimális útvonalra is.

A környezetbarát szemlélet alapján 500 kerékpár számára alakítottak ki parkolót. Ha mégis autóval érkezik valaki, akkor az autóját azonosítja a rendszer, megmutatja a szabad parkolókat, valamint az érkezés és távozás idejére bekapcsol a LED-világítás. Bár tele van az épület okos megoldással, a személyes adatokhoz, mindennapos szokásokhoz, a dolgozók hollétéről, találkozásairól szóló infókhoz nem férhetnek hozzá a menedzserek sem, mert ezek személyes adatok, és azokat az adatvédelmi törvény védi.
Vészhelyzet esetén a kivilágított zöld színű piktogram táblák eligazítanak a legrövidebb menekülési útvonal tekintetében, s energiatakarékos LED-világításuknak köszönhetően 57%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos fénycsövek. A 100 000 üzemórás élettartamának köszönhetően tízszer ritkábban kell fényforrást cserélni a 12 éves periódus időszak alatt.

Forrás: blog.iroda.hu

Építész: PLP Architects

A szerző legújabb cikkei:
Operatúra az Eiffel Műhelyházba
A Régészet Napja Magyarországon – május 26.
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!
Kaposvár intermodális csomópontot épít
A Foster + Partners aktívan részt vesz a futurisztikus Hyperloop rendszer megvalósításában
Bepillantunk a BudaPart építkezésébe a Kopaszi-gátnál
Az ajantai barlangkolostorok rejtélyes élete
A katari Nemzeti Múzeum egy gigantikus sivatagi rózsa
A 3h építésziroda a „Kreatív energiák a börtönben” című nemzetközi meghívásos tervpályázat 3. díjazottja
A Nokia Skypark a második legjobb a világ irodafejlesztései között 2018-ban (FIABCI)
Az eVolo „Felhőkarcolók Versenye 2018” győztese az origami elve szerint épülő Skyshelter.zip
A sport és a kultúra egyetlen multifunkcionális sportcsarnokon osztozik SárváronKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)