Java | 2018. május 10.
     
Az Arab-félszigeten jelenleg épülő Nemzeti Múzeum tervezője Jean Nouvel, a Pritzker- és Művészeti Wolf-díjas francia építész. Terveiben művészi érzékenysége és érzelmei együttes hatására a mai építészet határait feszegeti, ezekben a különlegességre, extravaganciára törekszik. A bemutatott projekt formavilága egy óriási sivatagi rózsát ábrázol.

A komplexum Abdullah Bin Jassim Al Thani sejk 53 000 m2-es palotája mellé épült, amely Katar helyi hagyományos életformájának állít emléket. Az egyedülálló történelmi jelentőségű palotát 2014-ben újították fel a berlini Ziegert Roswag Seiler építész- és mérnökiroda részvételével. Jean Nouvel karakterisztikus terve a híd szerepét tölti be múlt és jövő között. A Nemzeti Múzeum a hely szellemének megfelelően egy gigantikus sivatagi rózsára emlékeztet, ennek köszönhető a csavart, egymásba forduló alakzatok sora. Mindemellett a gyors technológiai változásokat is megjeleníti a tervezés, amely jellemzi a 21. század építészetét.

A másfél millió lakossal rendelkező katari Dohában az új Nemzeti Múzeum építése jelenleg is folyik, bár már az utolsó simításokat végzik, így a legújabb fotók alapján tisztán látszik, hogy az Arab-félsziget új ikonikus épületéről van szó.
A 2018-ban elkészülő múzeum a katari kulturális örökséget mutatja be. Így például a nemzeti intézmény olyan dohai életviteli tradíciókat kíván megőrizni, mint a helyi vitorlás hajózás, és a halászattal összefüggő mindennapok. Itt említhetjük meg a kereskedelmet, a gyöngyhalászatot és persze a hagyományos halfogást is. De nem csak múzeumról van itt szó, hanem egy komplex kulturális és szórakoztató központról, ahol helyet kap egy 220 férőhelyes előadóterem, két áruház, két étterem és egy kávézó, valamint a kulináris hagyományok megőrzésére szolgáló bolt, kutatóközpont és laboratóriumok. A körölötte lévő parkba őshonos növényeket ültetnek.

Képek: Iwan Baan
Forrás: Dezeen


 

A szerző legújabb cikkei:
Megnyílt Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb startup kampusza a Millenárison
A Tierney Clark-díjat idén a győri Klatsmányi Tibor híd nyerte
Új épületekkel jubilált a 20 éves Graphisoft Park
Nemzetközi Zöld Építés Hete 2018 szeptember 24-30 – Green Walk 2018
Nem várt kihívással szembesültek a csepeli Szabadkikötő első irodaházának tervezői
Műemlékfelújítás és bővítés is várható az Állatorvostudományi Egyetem épületállományában
Átadták Újpest hatszintes vegyes funkciójú vásárcsarnokának piaci részlegét
Büszkék a törökbálintiak az átadott új, modern városházára
A zöld építészet ikonjává válhat Ausztrália legmagasabb, csavart felhőkarcolója
Közép-Ázsia első földalatti rendszere, a szépségéről elhíresült Taskent metró
Új székházba, a megújult Andrássy út 101-be költözik a Magyar Művészeti Akadémia
A Dubai Square technológia vezérelte megaplázája a budapesti WestEnd 2 Central Parkjához is mintául szolgál + videó
Ünnepi programmal nyit augusztus 18-án a világszínvonalú Lipicai LovasközpontKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)