sebesp | 2018. május 17.
     
A Foster + Partners tervei alapján 200 négyzetkilométeres várost építenek Indiában

Indiában az utóbbi évtizedekben drámai változások mentek végbe a nagyvárosokban. A robbanásszerű folyamatok eredményeként jelentősen nőnek a nyomornegyedek, amelyekben az alapvető közszolgáltatások és az infrastruktúra gyakran még nyomokban is alig ismerhető fel. Ezért 2014-ben meghirdették a Smart City programot, amelynek keretében egy új, 217 km2-es várost hoznak létre. A város neve Amaravati, és Ándhra Prades állam központjaként a tervek szerint a világ egyik legfenntarthatóbb városa lesz.

Amaravatit kilenc, a Krisna folyó partján fekvő településből olvasztják össze, az alapkövet 2015-ben tették le. A projekt összköltsége 3,3 milliárd dollár a World Bank és az indiai állam közös finanszírozásában. A projekthez több mint 14 000 ha földre lenne szükség, de egyelőre döcögve folyik az alkudozás a helyi farmerekkel földjeik megvásárlásáról.

A terveket a Foster + Partners építésziroda készíti, akik már évtizedek óta kutatják a fenntartható városokat. Amaravatiban kutatási eredményeiket és a legújabb technológiákat vetik majd be a robbanásszerű átalakulások ellenszereként. Sir Norman Foster és csapata a város szívébe egy kormányzati központot tervez: az 5,5 km hosszú és egy 1 km széles, parkos sávot tavak tagolják, és az egész városon végignyúló központi területen csak kerékpárral, vízibuszokkal vagy elektromos autókkal lehet majd közlekedni. A területet az állam parlamentjének épülete koronázza, amelynek 250 m magas, süvegszerű teteje intenzív árnyékolást biztosít a környező gyalogos felületek védelmére. A városban irodákat, bíróságot, múzeumot, valamint 13 teret is építenek majd, amelyek Ándhra Pradesh állam 13 kerületét jelképezik.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei:
124 új épület lesz a Szentendrei Skanzen Erdély bemutatóján
Több helyen meg kell erősíteni az Iparművészeti Múzeumot, új engedélyezési terv készült
24,4%-kal nőtt az építőipar termelése augusztusban
Fosteréké az idei Stirling-díj
Jéglencse: 25 milliárdból épül sportcsarnok Székesfehérváron
Átadták a felújított Gül Baba türbéjét
Fal fellebben, festék loccsan
Embert ölt Fosterék ablaka
A korszerű funkciók figyelembevételével újult meg a Budai Vigadó
Az építészet ereje
Környezettudatos épületek tervezésére kell törekedni
Föld alatt kötné össze a Déli és a Nyugati pályaudvart a kormányzat
Nincs itt semmi látnivaló, csak egy átlagos kínai magasház tornyosul előttedKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)