hír cikk London Grenfell tűzvédelem

Londoni tűzvész – Vizsgálati jelentés: radikális szabályozási reformra van szükség


d.adel | 2018. május 18.
     
A brit építőipar teljes szabályozási keretrendszerének radikális átdolgozására van szükség a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban tavaly nyáron kitört tűzvészhez hasonló katasztrófák elkerülése végett – áll a szerencsétlenségről összeállított, csütörtökön ismertetett eddigi legátfogóbb vizsgálati jelentésben.

A 156 oldalas tanulmány hangsúlyozottan nem tér ki arra, hogy törvényileg be kellene-e tiltani a tűzveszélyes külső burkolatok alkalmazását a toronyházakon. A jelentés szerint ugyanis az egész szabályozási rendszerben olyan komoly hiányosságok vannak, hogy nem az egyes részterületeken foganatosítandó tételes tilalmakra kell összpontosítani, hanem rendszerszintű reformokat kell végrehajtani, jelenleg ugyanis az sem világos, hogy ki miért felelős.

A tűzvész tavaly június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófának a Scotland Yard adatai szerint 71 hivatalosan azonosított halálos áldozata van. A vizsgálat az épület külső burkolóelemeire összpontosul, különös tekintettel arra, hogy a tűzvész óta eddig megvizsgált hasonló burkolatú toronyházak épületburkolati mintái közül egyik sem felelt meg az előírásoknak a hatósági tűzbiztonsági próbákon. A tűz után a brit kormány hatszáz toronyház tűzbiztonsági ellenőrzését rendelte el.

A Grenfell Tower külső felületét a két éve befejeződött renoválás során új burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt – a kerületi tanács ingatlankezelő cégét –, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni. Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy a tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott átfogó vizsgálati jelentés szerint azonban nem egyedi, hanem rendszerszintű problémáról van szó. A jelenlegi építési szabályozás ugyanis rendkívül szövevényes, áttekinthetetlen, a szabályozás felügyeletének és betartatásának mechanizmusa elégtelen hatékonyságú. Ha ehhez a rendszerhez még újabb korlátozásokat vagy tiltásokat adnának hozzá, az önmagában nem eredményezne olyan megoldást, amely a tavalyi tűzkatasztrófához vezető problémák gyökeréig hatol – fogalmaz a szakértői tanulmány.

A jelentés szerint olyan reformokra van szükség, amelyek egyértelműen meghatározzák a tervezési és az építési folyamaton belüli felelősségi körök megoszlását, és így számon kérhetővé teszik az épületbiztonsági előírások betartásának elmulasztását. A vizsgálati tanulmány mindemellett szigorúbb és áttekinthetőbb biztonsági tesztelési rendszer meghonosítását, valamint felelősségteljesebb marketingtevékenység előírását javasolja.

A brit kormány mindazonáltal a jelentés közzététele után bejelentette, hogy – jóllehet a javaslatcsomag nem ezt tekinti elsődleges feladatnak – szakmai konzultációt kezd az éghető alapanyagú külső épületburkoló elemek alkalmazásának megtiltásáról.

A Grenfell torony is szóba került az idén februárban megrendezett Energiadizájn című Építész Tervezői Napon, Takács Lajos előadásában. A Tervezői Nap alapján összeállított, kreditpontos online képzésre itt lehet jelentkezni (de a vonatkozó előadás jelentkezés nélkül is megtekinthető).

(MTI)

A szerző legújabb cikkei:
Elhunyt Dávid Ferenc
Új LEED Platinum minősítésű épület Budapesten
Rekord nézőszámmal zárult az idei Velencei Építészeti Biennálé
Átadták az MMA tagozati díjait
Kincs a cement alatt – Magyar támogatással újult meg a kárpátaljai Tiszabökény görögkatolikus temploma
Átadták Budapest Építészeti Nívódíját
Lezajlott az Agora Budapest rendhagyó alapkőletétele
“Nem az épített ház, hanem az ember körül lévő tér” – Átadták a 14. Média Építészeti Díját
Modern, szolgáltató, ügyfélközpontú bíróságok: eredményt hirdettek az OBH építészeti tervpályázatán
A világos élettér a siker kulcsa
Canon: Bővült az imagePROGRAF TM sorozat
12 fal – Egykori iskola belső falaira kerültek grafikák Veszprémben
Átadták a Skanska legújabb fejlesztését, a Mill Park irodaház komplexumotKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (2 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások